Oldalak

2013. augusztus 19., hétfő

Kókuszkocka



Már nagyon régen írtam meg a legutolsó bejegyzésemet. Sok olyan dolog történt velem/velünk, ami miatt kissé háttérbe szorult a blog. Visszatértem egy "rendes" munkahelyre, 41 évesen autóvezetésre adtam a fejem (igen, sajnos ez egy hiányosságom volt), így a 3 gyerkőc és a háztartás mellett igencsak kapkodnom kell, hogy mindenhol 100 %-osan ott legyek.

A hosszú hétvégén nagy dilemmába estem: mit is süssek, ami mindhárom gyerkőcnek "bejön", erre a sütire esett a választás végül. Már régen került rá sor, a blogon sem volt fent, csak az egyik online receptes oldalra töltöttem fel.

Ennek az alapja mézes tészta, mi így szeretjük, de van, aki sima piskótával készíti. Nálatok melyik változat jön be?

 
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

    40 dkg finomliszt
    1 tasak sütőpor
    8 dkg vaj/margarin
    25 dkg kristálycukor
    1 tasak vaníliás cukor
    2 egész tojás
    3 ek. méz
    2 dl tej

A mázhoz:

    25 dkg lágy vaj/margarin
    20 dkg porcukor
    3 ek. cukrozatlan kakaópor
    8 ek. tej
    1/2 dl rum (vagy egy kis csöppnyi rum aroma)

Továbbá:

    15-20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

    Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (kb. 25*35 cm-s) tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat/margarint, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük az egyenként hozzáadott  tojásokkal, azután a mézzel, majd beledolgozzuk a lisztet, végül a tejet.
    A masszát a tepsibe simítjuk, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük!). 10 percig a tepsiben, majd rácsra vagy deszkára borítva hagyjuk egészen kihűlni, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
    A mázhoz simára keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a kakaóval, apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, és lassú tűzön éppen csak összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot (aromát). A kókuszreszeléket magas peremű, nem túl nagy tálba szórjuk.
     A tésztakockákat villahegyre tűzzük, egyenként, gyors mozdulattal a mázba mártjuk úgy, hogy a villa felőli lapjuk ne legyen csokoládés. Kissé lecsepegtetjük, azonnal a kókuszreszelékbe forgatjuk, majd mártatlan lapjukra fordítva rácsra helyezzük őket, tetejüket egy-egy nagy csipet tortadarával díszítjük, és hagyjuk egészen megszáradni. Most mindenhol megmártottam a csokiban, így is finom :).

Recept: Lajos Mari: 99 házi sütemény c. könyve






 


4 megjegyzés:

  1. Ó, ez nekem mekkora kedvencem. Mondjuk eddig csak piskótával próbáltam, ez a mézes viszont nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor kicsi voltam, akkor is mézes alappal ettem, én meg a másikat nem kóstoltam még. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólsz hozzá, ha elkészíted.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...