Oldalak

2013. január 28., hétfő

Brownie Flórától Flórának


Flóra, az Ízek és élmények c. blog szerzője a közeledő 2. blogszülinapja alkalmából egy játékot hirdetett: a számára oly kedves és szeretett brownie sütését kaptuk feladatul
Végignéztem mind a 15 brownie receptjét, több is nagyon fogamra való lett volna, de vagy a gyerkőcök (egyike-másika) nem kedvelte volna, vagy nem volt a kamrában minden hozzávaló. Így a "sima" brownie recept mellett döntöttem.
 
Nagy sikere volt, a skacok hamar elkapkodták! Még egy vendéggyerek is volt nálunk, így tényleg hamar már csak múlt időben lehetett róla beszélni. Köszi szépen Flóra!
 
A recept itt olvasható, mindenkinek csak ajánlani tudom!
 



 

2013. január 27., vasárnap

Brownie narancsos krémsajttal


Flóra, az Ízek és élmények c. blog szerzője a közeledő 2. blogszülinapja alkalmából egy játékot hirdetett: a számára oly kedves és szeretett brownie sütését kaptuk feladatul. Ezt a krémsajtos browniet még 2011 nyarán sütöttem, de még a blogba nem került fel, így ezzel (és egy "Flóra-brownie-val") indulok a játékban. Az igaz, hogy Flóra felhívta a figyelmünket, hogy a brownie-ban nincs sem sütőpor, sem szódabikarbóna (ebben az utóbbi van), de mentségemre szóljon, hogy egy képzett cukrász receptjét sütöttem meg. Flóra, azért jöhet :-)? Mert nagyon finom ám!
 
Hozzávalók:


10-12 kockához:

    2 dl tej
    20 dkg vaj
    5 dkg sötét kakaópor (minél magasabb kakaótartalmú)
    25 dkg finomliszt
    35 dkg barna cukor
    1 csapott ek. szódabikarbóna
    5 dkg étcsokoládé, aprítva
    1 dl tejföl
    2 tojás
    10 dkg darált, vagy durvára vágott dió
    1 narancs héja

A tetejére:

 25 dkg natúr tejszínes krémsajt (ha lehet, akkor   mascarpone)
    6-10 dkg porcukor (a krémsajt sósságától függően)
    cukrozatlan kakaópor
    csokiforgács

Elkészítés:

    A tejet, a vajat és a kakaóport egy lábasban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a felaprított csokoládét és a darált diót egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajas részt, végül belekeverjük a tejfölt, a tojást és a reszelt narancshéj felét.
    A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (31 cm*21 cm, kicsi tepsi!). 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg felemelkedik (kb. 15 perc), majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni.
    A krém elkészítéséhez a krémsajtot a porcukorral és a maradék narancshéjjal először habverővel lassú fokozaton simára keverjük, majd magasabb fokozaton kenhető állagúra verjük.
    Ezt követően egyenletesen a kihűlt tészta tetejére kenjük, majd a süteményt tetszés szerinti méretűre szeleteljük.
    Szeletenként csokoládéforgáccsal és/vagy kakaóporral díszítjük.

Tipp: Ha sütés közben felpúposodna a teteje, még meleg állapotban nyomkodjuk vissza kés pengéjével, így egyenletes felületet kapunk.

(Forrás: Nők Lapja Konyha 100 legjobb sütemény)

2013. január 26., szombat

Kürtőskalács sütőben sütve - SAD 12.



A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) elnevezésű játék 12. fordulójában Éva, a Takarékos konyha c. blog szerzője a háziasszony. Feladatul most azt kaptuk, hogy tekerjünk, csavarjunk fel valamit... én egy kelt tésztát tekercseltem fel papírtekercs gurigákra, és sütöttem meg sütőben. Nem teljesen olyan végeredményt érünk el, legalábbis ízre, mintha szabad tűzön készült volna, de azért nagyon örültek a gyerekek. Ismét egyöntetű kérésnek eleget téve készítettem el az egyik kedvencüket. A recept a középsőm egyik osztálytársának anyukájától származik, a 2012 júniusában megrendezett iskolai Családi napon ez volt az osztályunk desszertje.
A sütőben sütés praktikáit a NoSalty-ról keresgéltem ki, több receptet áttanulmányozva.


Hozzávalók:

1 kg finomliszt

2 egész tojás+1tojássárgája
5 kanál porcukor
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
5 dkg friss élesztő v. egy tasak élesztőpor
6 dl tej
1 csipet só
ízlés szerint esetleg 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:


1 dl tejet meglangyosítunk, 1 kk. cukrot teszünk bele, kevés lisztet adunk hozzá. Elkeverjük benne az elmorzsolt friss élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, csipet sót belekeverünk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (a meglangyosított 5 dl tejet, a vajat, a porcukrot, a tojásokat+tojássárgát), megdagasztjuk, és duplájára kelesztjük.
Kiborítjuk a tésztát lisztezett deszkára, átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastagra kisodorjuk, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. Üres papírgurigákat alufóliával bevonunk, ez lesz a formánk. Megolajozzuk a formákat, és spirálban feltekerjük a tésztacsíkokat, pici részt hagyjunk üresen az egyik felén, így majd sütés után könnyebben lehúzhatjuk a tésztát a gurigáról. Ügyeljünk arra, hogy fedjék egy picit egymást a tésztacsíkok, így nem nyílnak szét sütéskor. Ha feltekertük a tésztacsíkokat, akkor hengergessük meg, mintha sodrófa lenne, így tökéletesen fedik majd egymást, és egyenletes vastagságú lesz.



Majd kívül olajozzuk be, és kristálycukorban hempergessük meg. 


180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsibe fektetve süssük szép aranybarnára őket.  Időnként forgassuk, hogy egyenletesen megsüljön. Grillfokozattal lehet a cukrot karamellizálni rajta, nekem ilyen funkcióm nincs, így maradtak cukrosak.
Ha a cukor szép karamellszínűre sült, ízlés szerint megforgatjuk cukros darált dióban, fahéjas cukorban, kókuszban vagy kakaóban.


 


2013. január 24., csütörtök

Lekváros bukta (kelt tészta alaprecept)



Réges-régről van egy kelt tészta alapreceptem, amit a Tupperware kelesztőtálakhoz mellékeltek, én pedig az egyik kolléganőm révén hozzájutottam ehhez a receptúrához. Egy hangyányival gyorsabban elkészül, mint a hagyományos kelt tészták, és még senki nem csalódott benne, mert nagyon finom, pihe-puha tésztája lesz az ebből készült kalácsoknak.
 
Hozzávalók:

    4 dl tej
    csapott kávéskanál só
    3 evőkanál kristálycukor
    3 evőkanál napraforgó olaj
    70 dkg finomliszt
    1 db tojás
    4 dkg élesztő

Elkészítés:

A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük.


Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és téglalapokra vágjuk. 


A közepébe nem túl folyós lekvárt teszünk, és feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még kelni, majd 180-200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük. A sütőbe érdemes tenni egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkező gőz nagyon jót tesz a tésztának.
Amint megsültek, tetejét kenjük meg olajjal, és porcukorral szórjuk meg bőven.

Ebből a tésztából szoktam aranygaluskát, túrós batyut és mákos/diós kalácsot is készíteni, sőt szalagos fánkot is, ehhez az 1 tojás helyett több tojássárgáját adva.









 

2013. január 21., hétfő

Békaszáj




Nem kell megijedni a cím olvastán, nem valami francia ínyencséget hoztam, hanem egy nagyon egyszerű és finom süteményt. A tészta nem tartalmaz cukrot (!), gyorsan összegyúrható, csak egy éjszaka pihenést kell kivárni, és a többi már megy gyorsan. A receptet a Fejér Megyei Hírlap kiadója által megjelentetett Desszertek könyve c. gyűjteményben találtam, és egy ideje már kinéztem magamnak/magunknak.
 
Hozzávalók:
Kb. 50-60 darabhoz

60 dkg finomliszt
40 dkg margarin/vaj
1 csomag sütőpor
4 evőkanál ecet
8 evőkanál szódavíz
lekvár a töltéshez
szóráshoz porcukor

Elkészítés:

A lisztben keverjük el a sütőport, a felkockázott vajat/margarint morzsoljuk el benne. Majd adjuk hozzá az ecetet és a szódavizet, dolgozzuk össze. Másnapig pihentessük hideg helyen.
Másnap vékonyra kinyújtjuk a tésztát, 5 cm-es átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk, kiskanállal lekvárt halmozunk a közepükbe, és gondosan félbehajtjuk őket. A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk stb.




180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsibe sorakoztatva kb. 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk (a tésztában nincs cukor, ezt vegyük figyelembe).




2013. január 18., péntek

Amerikai csokis fánk


Újból egy fánkkal jövök, most kicsit Amerikába kalandozunk el, ha nem bánjátok :-)! Ez is a gyerekek kedvence: fánk is, csokis is, cukorkás is. Bármilyen más, tetszés szerinti szórócukorral is díszíthetjük, a gyerekek minimum ebben segíteni fognak.

Hozzávalók:

kb. 30 darabhoz:


2 dl tej

7 dkg cukor

7 g szárított élesztő

35 dkg finomliszt + a nyújtáshoz

1 tojás

5 dkg vaj, olvasztva

napraforgó olaj a sütéshez

jégcukor a szóráshoz



A csokoládémázhoz:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé

5 dkg vaj



Elkészítés:



A tésztához a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel keverjük el. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojást, a maradék cukrot, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Elektromos keverővel keverjük teljesen simára (én kézzel csináltam), nagyon lágy tésztát kapunk. Fedjük le, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1,5 órán keresztül.




 

Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, 6 cm-es fánkszaggatóval szaggassunk belőle köröket, majd 3,5 cm-essel vágjunk bele lyukakat. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és szaggatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Kelesszük újabb fél órát a kiszaggatott fánkokat.



Közben a csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, tartsuk melegen (elég a gőz felett hagyni). Forró, bő olajban süssük ki a fánkokat, csorgassuk meg a tetejüket a csokoládéval, majd szórjuk meg a jégcukorral.

(A recept a Nők Lapja Konyha 2011/februári számából származik.)

 

2013. január 14., hétfő

Velencei tésztafánk



Tavaly a farsangi szezonban kipróbáltam egy-két különlegesebb fánkot is, ez most egy külföldi "példány". Az íze hasonlít a magyar csörögére (forgácsfánkra). A középsőm elnevezte "vonalfánknak", úgyhogy azóta ez rajta maradt. Az elmúlt évben is kértek ismétlést, és már az idén is megsütöttem.
 
Hozzávalók:
4 főre

20 dkg durumliszt - én eddig sima fehér liszttel (BL 55) sütöttem
csipet só
1 (bio) narancs reszelt héja
4 dkg kristálycukor
2 tojás
napraforgó olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
baracklekvár vagy vaníliakrém a tálaláshoz

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet a sóval, a reszelt narancshéjjal és a cukorral, majd a tojásokat hozzáadva gyúrjuk tésztává. Pihentessük 30 percet.



Egészen vékonyra nyújtsuk ki a tésztát sodrófával vagy tésztagéppel, majd késsel csíkozzuk fel. (Ha tésztagéppel dolgozunk, a „tagliatelle” vágóval vágjuk.)



Forró, bő olajban süssük aranybarnára (nagyon hamar megsül, pár perc), szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk baracklekvárral vagy vaníliakrémmel.




  
(A recept a Nők Lapja Konyha 2011/2-i számából)

2013. január 12., szombat

Fűszeres narancslekvár




Az egyik gasztroajándék volt karácsonykor ez a finom fűszeres narancslekvár.
 
Hozzávalók:


500 g narancsgerezd (előkészítve mérve)
300 ml narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve, vagy bolti 100 %-os, cukrozatlan narancslé)
1 tasak vaníliás cukor
fél-fél teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és csipetnyi gyömbér
250 g cukor
1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix

Elkészítés:


A narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcshúst "v" alakban), közben a levet fogjuk fel.

A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.

A narancsgerezdeket és a narancslevet egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Tisztára mosott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre őket. Nem kell megijedni, elég folyós lesz a végén, de már másnap ilyen lesz, mint a fotókon látható. Úgy ellenőrizhetjük a lekvár állagát főzéskor, hogy egy hideg (pl. hűtőben lehűtött) tányérkára cseppentünk belőle, ha pár perc múlva nem folyik szét, akkor készen vagyunk.









Birsalmalekvár




A birsalma sajtot nem annyira  kedvelem, így a kertben termett birsalmákból lekvár készült inkább.

Hozzávalók:


900 g birsalma (előkészítve mérve)

350 g alma (pl. Jonathan, előkészítve mérve)

250 ml víz

350 g cukor

1 tasak Dr. Oetker citromsav

1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint



Elkészítés:



A birsalmákról kendővel, szárazon ledörzsöljük a bolyhokat. Megmossuk, lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd negyedekre vágva eltávolítjuk a magházat, és kimérünk 900 g-ot.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedelve kivágjuk a magházat, apróra daraboljuk, és kimérünk belőle 350 g-ot. Annak érdekében, hogy a birsalma és az alma ne barnuljon meg, tegyük a feldarabolt gyümölcsöt citromos vízbe. Ehhez keverjünk el 1 liter vízben 1 tasak citromsavat.

A feldarabolt gyümölcsöket a kimért vízzel, cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, puhára főzzük. Pépesítjük botmixerrel, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, nagy lángon felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett legalább 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített, tisztára mosott üvegekbe töltjük (az üvegeket forró vizes tepsibe állítsuk, így nem repednek meg a forró lekvártól). Lezárjuk csavaros tetővel, majd 5 percre fejre állítjuk.


2013. január 4., péntek

Sárga mázas kókuszos sütemény



Talán sikerül egyszer behozni a lemaradásom :-)! Ez a finom és kalóriadús desszert még Borbála-napra készült, kislányom névnapjára sütöttem. A receptet az egyik Csábító házi sütemények c. könyvemben találtam, illetve még az öcsém nézte ki valamikor. Gondoltam, akkor lehetne "ő" a decemberi névnapi süti.

Hozzávalók: 
A tésztához:

35 dkg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kiskanál őrölt fahéj
fél csomag sütőpor (6 g)
3 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

A töltelékhez:

25 dkg kókuszreszelék
20 dkg porcukor
5 tojásfehérje
csipetnyi só
fél csomag sütőpor (6 g)

A sárga mázhoz:

4 tojássárgája
20 dkg porcukor
kevés rumaroma

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaóport, a fahéjat, a sütőport, majd a tojássárgájával elkevert tejfölt. Összegyúrjuk, cipót formálunk, és hűtőben pihentetjük egy kicsit.
Ezután kétfelé osztjuk, az egyiket kb. 40 * 20 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd vajjal, liszttel kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.


A töltelékhez a tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, legvégül a sütőporral elkevert kókuszreszeléket. Ezt rákenjük a kakaós lapra. Kinyújtjuk a másik lapot is, majd óvatosan a kókuszos hab tetejére fektetjük, villával megszurkáljuk.



Kb. 30-35 percig sütjük.
A mázhoz a tojássárgákat szinte fehéredésig keverjük a rumaromával és a porcukorral. Amikor már sima krémet kaptunk belőle, a kisült forró sütire rákenjük a mázat. Mire a tészta kihűl, addig a máz is rászárad.

Meleg vizes késsel szeleteljük tetszés szerinti kockákra.