Oldalak

2014. április 13., vasárnap

Nyuszifejek húsvétra


Húsvétra egy finom kalácstésztából gyerekek segédletével elkészülhetnek például ezek a mókás nyuszkófejek.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
6 dkg vaj/margarin
2,5 dl tej
6 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 db tojássárgája + 1 a kenéshez
½ citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítunk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a széléről egy kevés lisztet hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd egy nagyobb kör alakú formával kiszaggatjuk. Ezek lesznek a nyuszik fejei. A füleket is kiszúrjuk, majd a leeső tésztadarabokból elkészítjük a nyuszik pofiját. Szemeknek tehetünk pl. mazsolát. A nyuszifejeket sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, letakarjuk és még kicsit kelesztjük.
Tojássárgájával megkenjük a fejeket, majd az előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...