Oldalak

2012. november 14., szerda

Bürgermeister (mákkal, dióval és túróval töltött fonott kalács)




A tavalyi karácsonyi asztal egy részletét láthatjátok a fenti képen, itt található a Bürgermeister, azaz a "polgármester " nevet viselő töltött kalács. Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség c. könyvében találtam ezt a különleges kalácsot, amit mindenkinek ajánlok, aki szeret a mákot-diót-túrót egy kalácsban kipróbálni. 
A mi családunkban nem a bejgli a szokásos karácsonyi desszert, mivel nem annyira kedveljük, hanem "sima" kelt mákos és diós kalács szokott az ünnepi asztalon díszelegni. Tavaly ennek a "továbbfejlesztett" változatát sütöttem meg. Az én kalácsomban nincs mazsola, azt ne keressétek :-)!

Hozzávalók:


A tésztához:
3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl tej
50 dkg finomliszt
2 tasak (2 dkg) vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
3 dkg vaj/margarin

A töltelékhez:
10 dkg puha mazsola
15 dkg darált mák
4+4+4 dkg porcukor
1+1 dkg vaníliás cukor
4+4 ek. tej
15 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
15 dkg félzsíros tehéntúró
1 kk. vaníliaízű pudingpor
2 dkg vaj/margarin
2 tojássárgája

Továbbá:
vaj/margarin a forma kikenéséhez
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.


A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 evőkanál tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.


A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk (kb. 40-45*45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.







Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben 55-60 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.






 

15 megjegyzés:

  1. Remekül hangzik, pompásan is néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Csodás!Ez a recept nekem is megvan Lajos Mari 66Karácsonyi édesség c. könyvében:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Kriszta! Sok mindent kipróbáltam már abból a könyvből, még a fotózásos korszakom előtt is. Nagyon szeretem Lajos Marit, a Nők Lapjában publikált receptjeivel "nőttem fel" :-).

      Törlés
  3. Húú de nagyon jó ez a kalács! Azt hiszem merőben meg könnyítetted a dolgomat a választásommal kapcsolatban, ugyanis én fogok a Blogkóstoló 6. fordulójában Tőled főzni/sütni. Első blikkre ez a kalács nekem nagyon is megfelelne, de még azért körül nézek nálad tüzetesebben ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi, köszönöm szépen! Igen, tudom, hogy Te (is) jössz hozzám. Így igyekszem még a napokban feltenni a tavalyi karácsonyi dolgaimat, hogy tudjatok válogatni. Tavaly novemberben kezdtem a blogírást, karácsonyi témájú recept még kevés van, de pótolom, ígérem!

      Törlés
  4. Anita ez nagyon szuperül néz ki!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi, köszönöm szépen! Nagyon finom kalács lett belőle.

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki és isteni finomság. Hasonlót én is készítettem, úgyhogy biztos vagyok benne hogy remek!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatós, finom, gazdagon töltött- igazán ünnepi kalács!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm szépen a kedves szavakat!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...