Oldalak

2011. december 21., szerda

Mézes krémes avagy a cukrászdáknak bealkonyult


Már van annak egy jó pár éve, amikor egy éjszakai gasztro műsorban megláttam a mézes krémesnek eme változatát. Nosza, rajta, gondoltam, ezt ki kell próbálnom, mivel ez az egyik kedvenc cukrászdai süteményem! Elfogadhatóan sikerült már elsőre is, és nagyon finomnak ítéltem a végeredményt. A családomban volt olyan, aki nem hitte el, hogy én készítettem, mivel cukiból beszerzett sütinek vélte.
Ezek után minden karácsonykor és más jeles alkalmakkor az asztalra került családunkban ez a krémes és mézes finomság!

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg méz
10 dkg zsír
20 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 egész tojás
50 dkg finomliszt
3 g szódabikarbóna

Krémhez:

3 dl tej
3 evőkanál búzadara
20 dkg porcukor
20 dkg vaj/margarin

Töltéshez:
baracklekvár

Mázhoz: 
tortabevonó étcsokoládé
2-3 ek. napraforgó olaj

Elkészítés:


Kimérjük a mézet, hozzáadjuk a zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat, 2 evőkanál kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük előzőleg a szódabikarbónát.


A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk (ha még kíván lisztet, akkor tegyünk hozzá), majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön.


Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi (tepsi mérete: 23*36 cm, a hátoldala: 20*32 cm) hátoldalán egyenként kisütjük 7-8 percig, 180 fokon. Vigyázat, mert hamar megsül! Ekkor jön az általam legkevésbé kedvelt rész: még forrón leválasztjuk egy éles, hosszú pengéjű késsel a tepsi hátoldaláról a tésztalapot, és ekkor könnyen le tudjuk csusszantani onnan.

Közben elkészítjük a krémet: 3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük és kihűtjük. 20 dkg porcukrot 20 dkg margarinnal habosra keverünk, és a kihűlt krémhez adjuk.
Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük (ha szüksége, kicsit a lekvárt megmelegíthetjük), majd befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap.


A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez egy tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk gőz fölött.




A mézes krémest legalább egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól megpuhul, és könnyen szeletelhető.




7 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvenc sütim!Nagyon szeretem!Gondolom nagyonfinom volt!:)

    VálaszTörlés
  2. Jól sikerült, fincsi volt nagyon. A nagyobbik fiam ebből vitt az iskolai karácsonyi bulijukra, így karácsonyra ismét sütnöm kellett egy másik fajta krémes sütit:-).

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is szívesen megsütöm, nagyon szeretem a mézes lapokat. Mekkora a tepsid mérete?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hoppá, itt lemaradt a mérete, bocsi! pedig mindenhol megadom, mert én sem szeretem, ha ki kell kísérletezni, hogy vajon milyen tepsiben süssem az adott sütit. A tepsim (nálam ez a közepes): 23*36 cm-s, a hátoldala kell pontosabban, az: 20*32 cm-s. Most pótolom is a méreteket!
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
    2. :) Köszönöm a gyors választ, hozzá is írtam a lementett recepthez, a hét folyamán megsütöm, köszönöm még egyszer!

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki !! anyum is minden karácsonyra sütött mézest, amit török mézes-ként ismertünk, nem tudom, hogy ugyanez-e a recept, de majd megkérdezem a nővéremtől, ugyanis az én receptes füzetembe sajnos nem lett beírva.
    Nagyon jó a fejlécben a Borikás fotó !!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Marika! Előszedtem róla egy régi fotót, majd lehet még alakítok rajta. Mindig azt szokta mondani, hogy a bal oldali fotón lévő kislány ő :-), és nem lehet meggyőzni, hogy az anya.

      Törlés