Oldalak

2012. június 14., csütörtök

Cseresznyés-ribizlis túrós pite


A Koronás Cukor húsvéti nyereményjátékára több édességet is beküldtem, a kiírás szerint húsvéti, illetőleg tavaszt idéző alkotásokat vártak.
A műveim közül a zsűrinek ez a cseresznyés-ribizlis túrós pite tetszett a legjobban, ezzel 2. helyezést értem el, amivel Miele Sütőakadémiás utalványt nyertem 2 főre, valamit Koronás cukor csomagot. Hamarosan be is váltom az utalványt: a macaron készítés fortélyaiba fog bevezetni Farkas Vilmos, legalább is bízom benne, hogy sikerül neki! Eddig a macaron sütésre a tojásfehérje pihentetéssel edzettem, az már kiválóan megy:-)!





A pite hozzávalói:
12 szelethez:

A linzertésztához:

    20 dkg finomliszt
    15 dkg vaj
    8 dkg porcukor
    1 tojássárgája
    2-3 ek. baracklekvár

A töltelékhez:

    50 dkg túró
    10 dkg porcukor
    1 kisebb (bio)citrom reszelt héja
    1 csomag vaníliás cukor
    2 ek. búzadara
    20 dkg magozott cseresznye
    15 dkg ribizli
    1-2 ek. tejföl

A morzsához:

    10 dkg finomliszt
    10 dkg barnacukor
    5 dkg olvasztott vaj
    1-2 ek víz

Elkészítés:

    A tésztához a lisztet a vajjal és a porcukorral egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 25*25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Ha langyosra hűlt, megkenjük baracklekvárral.


    A töltelékhez a túrót, a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a búzadarát egy tálban alaposan összekeverjük, ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál tejföllel lágyíthatjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a baracklekvárral megkent tésztán, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket, ribizliszemeket.


     A morzsához a lisztet a barnacukorral elkeverjük, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat és 1-2 evőkanál vizet. Csak annyit, hogy morzsát kapjunk, ne álljon össze tésztává. Az így kapott morzsát a töltelék tetejére szórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük (15 perc).


    Kicsit hűlni hagyjuk, és utána szeleteljük.



Esetünkben a cseresznye édességével a ribizli fanyarsága nagyon jól harmonizál, ellensúlyozzák-kiegészítik egymást. Furcsa, de nyerő páros! Lehet kísérletezni más kombóval is, vagy csak egyféle gyümölccsel!



6 megjegyzés:

  1. Gratulálok a helyezéshez, valóban remek sütit alkottál! Hét végén cseresznyéset akarok sütni, a Te sütid is jelölt lett:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Gerdi! Ha erre esik a választásod, remélem ízleni fog!
      Üdv!

      Törlés
  2. Gratulálok a helyezésedhez! Jó a süti:)

    VálaszTörlés
  3. Hani, megsütöttem hétvégére, nagyon fincsi lett! Köszi a receptet! (Most tettem közzé, Verus játékára is elküldöm.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy ezt választottad kedves Gerdi! Nagyon örülök, hogy ízlett!

      Törlés