A sóban sütést már évszázadokkal ezelőtt ismerték, az egyik legjobb módszer az egészben sült szárnyasok, halak elkészítésére. Nem kell megijedni, az étel egyáltalán nem lesz sós a tömérdek sótól, viszont a sült megőrzi az ízét, szaftosságát. A sóburokba kevert fűszerek pedig még finomabb aromát adnak a benne sülő ételnek.
Hozzávalók:
1
egész csirke
1
fej fokhagyma
1
darab lime (ha nincs, citrom is megteszi)
pár darab friss
rozmaring ág
1
teáskanál római kömény
2
evőkanál olívaolaj
1
kg nagy szemű, tengeri só
Elkészítés:
A
jól megmosott, megtisztított csirke hasüregébe félfejnyi, pucolt fokhagymagerezdeket, lime
cikkeket, rozmaring ágat teszünk, és kívül-belül bekenjük egy kevés
olívaolajjal.
A
tengeri sót a maradék fokhagymagerezdekkel (pucolva, egészben), rozmaringgal,
római köménnyel összekeverjük, majd egy nagyobb tepsi aljára szórjuk a sót, ráfektetjük
a csirkét. A csirkét is bevonjuk sóval, kb. 1 cm vastag legyen a kéreg.
Olívaolajos vízzel spricceljük meg, majd 180 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt
süssük készre (függ attól, hogy milyen nagy volt a csirkénk).
Régen sütöttem már sóban csirkét. Jók ezek a blogok, eszünkbe juttatnak régi ízeket:) nagyon guszta.
VálaszTörlésRégen nagyon sokat sütöttem, de csak sóban,szerettük:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, még sosem sütöttem így csirkét :)
VálaszTörlésÉn meg ezután fogok így sütni csirkét. Nagyon tetszik. :))))
VálaszTörlésKöszönöm szépen, lányok:-)! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, ízletes lesz tőle a csirke. Én kb. 20 évvel ezelőtt találkoztam ezzel a sütési móddal, az egyik (volt) kolléganőm ajánlotta. Akkor én is csak sóban sütöttem, és nagyon izgultam, nem lesz-e sós a végeredmény. A fűszereket ízlés és kamra tartalma szerint lehet variálni.
VálaszTörlésMegtaláltam, végre, hogy mit csináltam rosszul, amikor életemben először sütöttem így csirkét, és megégett alatta a só....nem vontam be a csirkét is sóval ( nem világosítottak föl erről) , és , szerintem, magas hőfokon süthettem, erre nem emlékszem....
VálaszTörlésKöszi a receptet !! Puszi!
A hőfokkal biztosan gond lehetett, vagy kevés volt a só talán. Már én is sütöttem úgy, hogy nem vontam be sóval, az szerintem nem okozhat leégési problémát.
Törlés