Dizájnmenza dobozos
játékán gondolkodva jutott eszembe egy réges-régi ízemlékem, ami nem más,
mint a „laska” avagy a palóc krumplilángos. Ennek a játéknak az a lényege, hogy
a közkedvelt, nyári kötelező „strand kelléket” gondoljuk újra ízlésünk,
fantáziánk szerint, akár édesség irányába is haladva. Lángosnak ez is lángos, sőt
a tésztája sem a hagyományos, és még édességbe is fog hajlani a dolog!
Korábban
már szóltam róla, hogy a laska
volt az egyik gyerekkori kedvencem, drága nagyim sokszor készített ilyet.
Sütése a sparhelt platniján történt, amit én – mivel csak gáztűzhelyem van –
palacsintasütővel oldottam meg. Eddig a férjemnek inkább a sós változat jött be
(ő sem ismerte a „nélkülem élt” korszakában), ennek ellenére most mind a
négy, fotón látható darabot egy pillanat alatt eltüntette!
Hozzávalók:
1
kg lisztes (ó)burgonya
csipet só
3
dkg vaj/margarin
30-35
dkg liszt
a
nyújtáshoz liszt
A
szóráshoz:
darált
mák
porcukor
Elkészítése:
Az
alap a krumplis tészta, amiből szilvásgombócot vagy nudlit szoktunk készíteni.
A
krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. (Próbáljunk egyforma példányokat
kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha kisebb is van benne,
akkor elázik a krumpli, túl vizes lesz.) Majd leszűrjük, még melegen
meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
Hozzáadunk 3 dkg vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére
szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos
mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli.
Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A
tésztából a képeken látható módon hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és
kis cipókat formázunk, amelyeket kör alakúra kinyújtunk.
Zsiradék
nélküli palacsintasütőben kisütjük pár perc alatt.
Sütés
után forró vízbe mártjuk, tányérra helyezzük, és meghintjük porcukros darált
mákkal. Ezekből a mákos „lapocskákból” tornyot építünk: egymás tetejére
rakosgatjuk, így alul-felül mákosak lesznek (kivéve persze az alsót). Majd
palacsintaszerűen feltekerve fogyasztjuk.
Hmmm, milyen jó mákos! Szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésMákrajongóknak kötelező "mű":-)!
TörlésNagyon jó ez Hani!:)
VálaszTörlésKöszi:-)!
TörlésHú! Ez annyira, de annyira jól hangzik! Köszi a játékot is! Nagyon szuper lett!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a felhasználási mód, valamikor kipróbálom:) A kefíres lángosod is nagayon jól néz ki, de azt nem hiszem, hogy valaha lángost fogok sütni:)
VálaszTörlésEhhez kevesebb olajat kell használni:-)! Nekem viszonylag sokszor kell csinálnom a sima lángost, mert mindhárom gyerkőc szereti.
TörlésNagyon szeretem én is! Felénk pitének hívják, palóc vidéken és szilvalekvárral imádják a gyerekeim is! Nálunk is a "masinán" sült, ma teflonba. Én nem vízbe mártom, olvasztott vajjal kenem meg! Nagyon laktató! Így mákosan is ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKedves Zsuzsa! Köszönöm szépen, hogy megosztottad, Ti hogyan fogyasztjátok! Örülök, hogy "találkozom" olyannal is, aki ismeri ezt az ételt:-)!
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat!