Éva, a Takarékos konyha c. blog
szerzője játékot
hirdetett a napokban, melynek lényege az, hogy egyszerű díszítésű tortákat
készítsünk el, vagy esetleg régebben megsütött tortával is lehet a játékon
indulni.
Én
ezt az egyszerű (de annál finomabb) csokitortát választottam: éveken át ezt az
ízesítésűt kérték a fiaim szinte minden szülinapra. A képen a sokat
emlegetett, válogatós középsőm az ünnepelt… már lassan 4 éve készült a fotó :-)!
Hozzávalók:
A
kakaós piskótához
(egy
26 cm átmérőjű tortaformához):
10 dkg finomliszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 csapott kk. sütőpor
6 tojás
3-4 ek. hideg víz
1 csipet só
18 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
A
krémhez:
10 dkg kristálycukor
3 dl tej
2 dkg vaníliás pudingpor
20 dkg étcsokoládé
5 ek. rum vagy pár csepp rumaroma
25 dkg lágy vaj/margarin
1 (bio) narancs reszelt héja
A
díszítéshez:
5 dkg tortabevonó étcsoki
1 dl tejszín
Elkészítés:
A
piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján,
piskótatorta alaprecept)
1.
Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési
keményítőt, kakaóport és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat
kettéválasztjuk.
2.
A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként
beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját
habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral,
majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé,”O” betűt formáló
laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a
lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére
szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
3.
A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé
magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel
túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig
sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a
tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
4.
A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra
helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy
kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva
leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolnyi
liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla
a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával
letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől
egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől
aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra
fordítás következtében elsimul!
5.
A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen,
morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
A
krém elkészítése:
1.
10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradék tejet és a
pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött
besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg
vízbe állítva kihűtjük.
2.
A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több
részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
4.
A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, majd jön a
második lap, ismét krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel
bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.
5. A díszítéshez a tortabevonó csokoládéból
burgonyahámozóval forgácsokat aprítunk, beszórjuk vele a torta oldalát.
Kijelöljük a szeletek helyét. A tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsőrös
habzsákba szedjük, a szeletek szegélyére és a torta közepére habrózsákat nyomunk.
Szia Hani! Párom nagyon kerek szülinapjára - hosszas kutakodás után - emeletes tortát sütöttem a Te piskóta recepted szerint. A földszintet vaníliás krémmel töltöttem, az emelet lett csokis, ezzel a csokikrémmel. Akkora sikerem volt vele, hogy azóta már (pedig alig egy hónap telt csak el) már másodszorra kérte ezt a csokis sütit :-))) Nagyon köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÜdvözlettel: Andi
Szia Andi!
TörlésHát, ennek nagyon örülök :-)! Akkor így biztosra vehető, hogy ízlett Neki! A gyerkőcöknél is ez a csokis krém a favorit. Így utólag is boldog szülinapot kívánok a kedves párodnak!
Üdv:
Hani