Hozzávalók:
3 kg szilva tisztítva
50 dkg cukor (függ attól is, mennyire érett, édes a szilvánk)
0,5 dl 10 %-os ecet
fahéjrúd
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk (vagy aprítógépben felaprítjuk).
Hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük.
Egy magasfalú, zománcozott tepsibe öntjük az ecetet, kiöblítjük vele, a maradékot benne hagyjuk.
Beleöntjük a szilvadarálékot, majd 150 fokra előmelegített sütőben kb. 5 órán át sütjük. Nem kell lefedni a tepsit, és nem szabad kavargatni, mert akkor leéghet. Egy hideg tálkára cseppentsünk a lekvárból, és ha már nem folyik, akkor jó lesz, kivehetjük a sütőből.
Sterilizált, melegen tartott üvegekbe töltjük a lekvárt, lehet egy-egy rúd fahéjat beledobni az üvegbe, mielőtt töltögetnénk. Zárjuk le csavaros tetővel, és 5 percre állítsuk fejre, hogy vákuum keletkezzen. Hagyjuk kihűlni (nem szükséges dunsztolni), majd mehet a kamrapolcra.
Ebből a mennyiségből két db 7 dl-es és egy 2 dl-es üveggel lett.
Az ötlet innen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése