A Süss,
Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának háziasszonya Praliné Zsuzsi, a Praliné Paradicsom c. blog írója. A téma: A pöttyös és a csíkos a divat!, vagyis olyan édességek megalkotását kaptuk feladatul, amelyek vagy csíkosak vagy pöttyösek valamilyen formában (díszítésben, felépítésben stb.). Zsuzsi azt is felvetette, hogy akár fotót is mellékelhetünk a kedvenc csíkos/pöttyös ruhadarabunkról, kiegészítőnkről. Valamikor régen volt egy kedvenc pöttyös fekete miniruhám, amihez kedves emlékek fűződnek. Sajnos, ez a ruha már nincs meg, legalábbis nem találom most.
Mindezek ellenére én most egy csíkos tortát készítettem, bár a tetején vannak "pöttyök" is.
Mindezek ellenére én most egy csíkos tortát készítettem, bár a tetején vannak "pöttyök" is.
Hozzávalók:
16
szelethez
A piskótatésztához:
10
dkg étcsokoládé
10
dkg étkezési keményítő
16
dkg finomliszt (vagy használhatunk csak lisztet is)
6
evőkanál langyos víz
6
db tojás
16
+10 dkg cukor
1
citrom reszelt héja
csipetnyi
só
A krémhez:
1,5
tasak/9 lap zselatin (15 g)
6
tojássárgája
12
+ 3 dkg cukor
1,5
+ 1,5 dl félszáraz pezsgő
1
citrom reszelt héja
2
tojásfehérje
3
dl tejszín
A díszítéshez:
½
tasak/3 lap zselatin (5 g)
2,5
dl tojáslikőr
10
dkg étcsokoládé
1,5
dl tejszín
½
tasak habfixáló (5 g)
Elkészítés:
Egy
26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és a sütőbe való tepsit kibéleljük
sütőpapírral. A piskótatésztához a
csokit apróra tördeljük, és gőzfürdőben felolvasztjuk. A keményítőt
összekeverjük a liszttel.
A
tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habüstbe tesszük, majd 16 dkg cukorral és
6 evőkanál langyos vízzel, meleg vízfürdőben sűrűre keverjük, végül hozzáadjuk
a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 10 dkg apránként
hozzáadott cukorral kemény habbá verjük, aztán a lisztkeverékkel felváltva
lazán beledolgozzuk a vízfürdőből kivett tojáskrémbe.
A
massza egyik felét fehéren hagyjuk, a másik felébe beleöntjük az olvasztott
csokit. Majd mindkettőt sima csőrös habzsákba szedjük. A fehérből kb. 2 cm-es
távolságot tartva, koncentrikus köröket nyomunk a tortaforma aljára, majd a
tepsire csíkokat úgy, hogy a nagy gáztepsit (nálam a hasznos mérete: 30 * 30
cm-es) teljesen kitöltse. A közöket kitöltjük a csokis masszával.
200 fokra
előmelegített sütőben mindkettőt 8-12 percig sütjük. Liszttel megszórt
konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a papírt, és nedves konyharuha alatt
hagyjuk kihűlni.
A
krémhez beáztatjuk a zselatint 1 dl
hideg vízbe. A tojássárgákat 12 dkg cukorral és 1,5 dl pezsgővel meleg
vízfürdőben habosra keverjük, majd kivesszük a vízből, hozzáadjuk a
citromhéjat, a zselatint és kihűtjük.
A
tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és az aljára fektetjük a tésztakorongot. A
zebracsíkos tésztalap esetleges szabálytalan széleit levágjuk, majd úgy vágjuk két csíkra, hogy a 80 cm kerületű és 7 cm magas falú tortaformánkba elegendő legyen a tészta. A formába állítjuk, és a forma peremével azonos magasságban
körbevágjuk.
3
dkg cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, egy másik tálban pedig a
tejszínt. A maradék 1,5 dl pezsgőt, a tojás- és tejszínhabot a tojássárgás krémhez
keverjük, majd a formába simítjuk. 12 órára behűtjük.
A
díszítéshez a zselatint 3 evőkanál
hideg vízben felpuhítjuk. 3 evőkanál tojáslikőrrel felolvasztjuk, a likőr
egészéhez keverjük, a krém tetejére öntjük, és legalább 1 órára visszatesszük a
hűtőbe.
Közben a csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, kistányérnyi
foltban alufóliára simítjuk, hagyjuk egészen kihűlni. Meleg vízbe mártogatott,
szárazra törölt 2-3 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A
tejszínt habfixálóval felverjük, habzsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a
formából kibontott torta szegélyére és közepére. Végül a tetejükre illesztjük a
csokikorongokat.
A recept Lajos Mari: 66 torta c. könyvből származik.
Ez a torta eszméletlenül gyönyörű lett!! Örülök, hogy játszol!
VálaszTörlésAnita ez pazar!!! :) A pezsgőkrém meg a tojáslikőr máz... odavagyok! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett a tortád, és nagyon finom lehet! Ügyes vagy!
VálaszTörlésTőled kell választanom a blogkóstolóra, hát van miben válogatnom!
Ez egyszerűen meseszép!!! Az íze is ugyanolyan finom lehet, hiszen a tejszín, tojás, ráadásként még pezsgő is, ....hmmm..nagyon szívesen megkóstolnám!!:)
VálaszTörlésGratula, ismét csodásat alkottál!!
Szia Hani! Nagyon jó kis torta lett. Jegyzetelek is, hogy minél hamarabb kipróbálhassam. :) Üdv! (a fotózásról)
VálaszTörlésÚristen - ez milyen gyönyörű!!!!!!
VálaszTörlésNagyon szuper lett!!!! Igazán ötletes :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat:-)! Örülök, hogy sokatok tetszését megnyerte, látványos torta, az biztos. És aki a pezsgőt szereti (én igen), annak "kötelező" mű:-).
VálaszTörlésKedves Marisz! Igen, tudom, hogy engem kaptál:-)! Remélem, hogy sikerül valami finomságot találnod.
Nagyon jól választottál, ezt a tortát már én is elkészítettem Lajos Maritól és imádtuk! Gyönyörű lett!! :)))
VálaszTörlésNagyon szép lett! ♥
VálaszTörlés