Kedves gasztroblogger barátnőm, Nyammm kedvenc száma a 4, így a meghirdetett játéka is ennek a jegyében zajlik. Bármilyen étel (sós, édes, húsos, stb.) elkészítését kérte tőlünk, a kikötés annyi volt csupán, hogy valahogyan jelenjen meg benne a 4-es szám.
Nálunk a pizza sem készíthető el szimplán, némi csavart kell a dologba vinni! Az elsőszülöttem a sonka-kukoricás verziót díjazza a legkobban, a kisebbik fiam "szűz" tésztát hajlandó csak enni (paradicsomszósz nélkül!), a kislányom kedvence a virslis-kukoricás, a férjem pedig általában "emberes" feltéttel szokta kérni: kolbászkarikák/bacon/szalámi némi gombával, hagymával megszórva. Szóval így készül a 4:1-ben pizza!
1 dl tej
1 kk cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
1 kk só
4 ek olaj
1-1,5 dl langyos víz
pizzaszószhoz:
1 nagy doboz paradicsompüré (14 dkg) vagy 40 dkg hámozott friss (vagy konzerv) paradicsom
só, pici kristálycukor
2 gerezd fokhagyma áttörve
1 közepes fej vöröshagyma, nagyon apróra
vágva, de jobb reszelve
oregano, bazsalikom
kevés napraforgó/olívaolaj
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük (vigyázat, ha túl
meleg, elpusztulnak az élesztőgombák), 2 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a
cukrot, kevés lisztet, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen
felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
A lisztet keverőtálba szitáljuk – így
levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. Belekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos
vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk,
amíg el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva a
kétszeresére kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen
átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -. és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és
formára húzogatjuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal
kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén
vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét
villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, az elkészített
pizzaszósszal, és a kívánság szerinti feltétekkel megpakoljuk. Végül nem sajnáljuk róla a reszelt sajtot. A feltéttől függően 20-30 percig sütjük.
Ez a mennyiség 1 nagy (gáz)tepsihez, vagy 2
db 24 cm átmérőjű pizzához elegendő.
Pizzaszósz elkészítése:
1. változat: Kevés olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymagerezdeket. Hozzáadagoljuk a paradicsompürét, felöntjük egy kis vízzel, cukrozzuk ízlés szerint, és megszórjuk a fűszerekkel. Összerottyantjuk.
2. változat: A paradicsomokat a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk (nem főzzük).
Pizzaszósz elkészítése:
1. változat: Kevés olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymagerezdeket. Hozzáadagoljuk a paradicsompürét, felöntjük egy kis vízzel, cukrozzuk ízlés szerint, és megszórjuk a fűszerekkel. Összerottyantjuk.
2. változat: A paradicsomokat a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk (nem főzzük).
Jól hangzik, és neked milyen a kedvenced?! :) Nyammm játékára egyébként én is pizzát terveztem, négysajtos változatban, csak lenne időm elkészíteni! :)
VálaszTörlésNagyon jó a kérdés :-)! Két ilyen kör alakú pizzát szoktam sütni, és inkább a sonkás vagy virslis részt eszem.
TörlésEz nagyon jópofa ötlet, legközelebb én is alkalmazni fogom és akkor nincs veszekedés, meg egymás tányérjába nyúlkálás:-))))
VálaszTörlésBizony, roppantul ötletesnek kell lenni, ha már ennyien vagyunk :-)!
Törlés