A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) elnevezésű játék 13. fordulójának háziasszonya, Teller-Cake, a téma pedig a sütinyalóka, ami legfőképpen a gyerekek nagy kedvence mostanában. Kicsit megcsúsztam az idővel, sajnos egy kis betegség is közbejött a gyermekeimnél, így ezeket a vajkaramella nyalókákat alkottam gyorsan.
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
10 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
jégcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A
cukorból világos karamellt készítünk (lassú tűzön melegítsük a cukrot).
Ha
teljesen felolvadt a cukor, adjuk hozzá a vajat (ne ijedjünk meg: a karamell
ekkor össze fog ugrani, darabos lesz, de szép lassan a vajjal együtt ismét
folyékonnyá válik). Keverjük teljesen simára.
Itt még vannak darabok benne a vaj hozzáadása után |
Sütőpapírra
teáskanállal formáljunk köröket a forró karamellből (óvatosan, mert éget!),
mindegyikbe azonnal nyomjunk bele hurkapálcát/saslikpálcát, és szórjuk meg
jégcukorral.
Szilárdulás
után válasszuk le a sütőpapírról, és már fogyasztható is!
Tehetünk bele a vajjal együtt egy csipetnyi tengeri sót is, ekkor sós vajkaramella-nyalókákat kapunk.
(Ötlet: Nők Lapja Konyha 2012. november,
szerző: Dolce Vita)
Csodálatosak lettek ezek a csillogó, minden ízükben "pops"-ok!!! Szuper az ötlet! Remélem a betegségeken túl vagytok már...
VálaszTörlésKöszönöm, hogy velem játszol! :)
Hmm édes és sós - a kedvencem
VálaszTörlésNagyon ötletes, kifogom próbálni!
VálaszTörlésEnnivalóak lettek :-) És én ezt mennyire szeretem!!!
VálaszTörlésKemény állagú a nyalóka? Mennyi ideig tart a cukor karamelizálása, ill miután belekerül a vaj is?
VálaszTörlésOlvastam egy mikrós karamella készítést (gyereketető blogján), szerinted azzal is működik a nyalókakészítés vagy az puha marad? Köszi, Zsuzsi
Szia Zsuzsi!
TörlésEz a nyalóka kemény lesz. A pontos időket nem tudom megmondani, lassú tűzön szoktam melegíteni a cukrot, így eltart egy pár percig. Azt látni fogod, mikor lesz teljesen folyékony a cukor. Miután a vaj belekerül, akkor lesznek csomók benne, tehát megint eltelik egy kis idő, míg ismét teljesen folyékony lesz, de nem órákról van szó. A mikrós karamell készítést nem ismerem, megnézem az említettt blogon, és megpróbálok válaszolni.
szia!
VálaszTörlésMennyi ideig karamellizálod a cukrot, ill miután beleteszed a vajat? A mikrós karamellkészítéssel is működik a nyalóka vagy az puha hozzá? Köszi, Zsuzsi