Oldalak

2013. február 28., csütörtök

Vajkaramella nyalóka (SAD 13.)


A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) elnevezésű játék 13. fordulójának háziasszonya, Teller-Cake, a téma pedig a sütinyalóka, ami legfőképpen a gyerekek nagy kedvence mostanában. Kicsit megcsúsztam az idővel, sajnos egy kis betegség is közbejött a gyermekeimnél, így ezeket a vajkaramella nyalókákat alkottam gyorsan.

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

10 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
jégcukor a díszítéshez

Elkészítés:

A cukorból világos karamellt készítünk (lassú tűzön melegítsük a cukrot). 


Ha teljesen felolvadt a cukor, adjuk hozzá a vajat (ne ijedjünk meg: a karamell ekkor össze fog ugrani, darabos lesz, de szép lassan a vajjal együtt ismét folyékonnyá válik). Keverjük teljesen simára.

Itt még vannak darabok benne a vaj hozzáadása után

Sütőpapírra teáskanállal formáljunk köröket a forró karamellből (óvatosan, mert éget!), mindegyikbe azonnal nyomjunk bele hurkapálcát/saslikpálcát, és szórjuk meg jégcukorral.


Szilárdulás után válasszuk le a sütőpapírról, és már fogyasztható is!

Tehetünk bele a vajjal együtt egy csipetnyi tengeri sót is, ekkor sós vajkaramella-nyalókákat kapunk.

(Ötlet: Nők Lapja Konyha 2012. november, szerző: Dolce Vita)



 

7 megjegyzés:

  1. Csodálatosak lettek ezek a csillogó, minden ízükben "pops"-ok!!! Szuper az ötlet! Remélem a betegségeken túl vagytok már...
    Köszönöm, hogy velem játszol! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletes, kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Ennivalóak lettek :-) És én ezt mennyire szeretem!!!

    VálaszTörlés
  4. Kemény állagú a nyalóka? Mennyi ideig tart a cukor karamelizálása, ill miután belekerül a vaj is?
    Olvastam egy mikrós karamella készítést (gyereketető blogján), szerinted azzal is működik a nyalókakészítés vagy az puha marad? Köszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsi!
      Ez a nyalóka kemény lesz. A pontos időket nem tudom megmondani, lassú tűzön szoktam melegíteni a cukrot, így eltart egy pár percig. Azt látni fogod, mikor lesz teljesen folyékony a cukor. Miután a vaj belekerül, akkor lesznek csomók benne, tehát megint eltelik egy kis idő, míg ismét teljesen folyékony lesz, de nem órákról van szó. A mikrós karamell készítést nem ismerem, megnézem az említettt blogon, és megpróbálok válaszolni.

      Törlés
  5. szia!
    Mennyi ideig karamellizálod a cukrot, ill miután beleteszed a vajat? A mikrós karamellkészítéssel is működik a nyalóka vagy az puha hozzá? Köszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés