A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának Linyah, a Konyhalál c. blog szerzője a háziasszonya, és olyan süteményeket kell készítenünk, amelyeknek "arca" van.
Nemzeti ünnepünk, az 1848-as szabadságharc és forradalom alkalmából gondoltam megsütöm az általam Kossuth-kiflinek ismert sütit. Aztán jött az ötlet: mi lenne ha készülne belőle egy kis "arcos" figura is!
A
monda szerint Kossuth Lajos nagyon kedvelte a mandulás süteményeket. Nincs egyetértés
a különböző források között, hogy a Kossuth-kifli melyik süteményt takarja
valójában: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a
mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb, mandulával megszórt vajas
piskótát, amiből félholdakat szaggatva fogyasztunk.
Hozzávalók:
20
dkg vaj
20
dkg porcukor
18
dkg finomliszt
10
dkg darált mandula
4
db tojás
reszelt
citromhéj
1
cs. sütőpor
csipetnyi
só
Elkészítés:
A
vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, és egyenként hozzáadjuk a
tojássárgákat, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi
sóval, hozzáadjuk a vajas tojássárgákhoz, beleszitáljuk a sütőporral és a
mandulával elkevert lisztet (felváltva végezzük: tojáshab, majd liszt, amíg el
nem fogy), és könnyedén elkeverjük.
Zsírral kikent, lisztezett vagy
sütőpapírozott közepes (30 *20 cm) tepsibe simítjuk a masszát (nem olyan
állagú, mint a sima piskóta), hogy 1 cm magas legyen a tészta benne. A tetejét
meghintjük tisztított, vágott mandulával (ez volt Kossuth Lajos kedvence) vagy
dióval, de ez is elmaradhat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig
sütjük.
A
tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára tesszük, és tetszés szerinti formákra
vágjuk, vagy fánkszaggatóval félholdakat vágunk belőle.
(A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik.)
Jó ötlet - two in one :) mosolygós napokat!
VálaszTörlésKöszi szépen :-)!
TörlésDe ötletes megoldást találtál!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Marisz! Elég egyszerű dolog, de sokszor nem is kell nagyon bonyolítani!
Törlés