Oldalak

2013. március 15., péntek

Kossuth-kifli "arcosítva" SAD 14-re


A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának Linyah, a Konyhalál c. blog szerzője a háziasszonya, és olyan süteményeket kell készítenünk, amelyeknek "arca" van.

Nemzeti ünnepünk, az 1848-as szabadságharc és forradalom alkalmából gondoltam megsütöm az általam Kossuth-kiflinek ismert sütit. Aztán jött az ötlet: mi lenne ha készülne belőle egy kis "arcos" figura is!

A monda szerint Kossuth Lajos nagyon kedvelte a mandulás süteményeket. Nincs egyetértés a különböző források között, hogy a Kossuth-kifli melyik süteményt takarja valójában: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb, mandulával megszórt vajas piskótát, amiből félholdakat szaggatva fogyasztunk.


Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
18 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
4 db tojás
reszelt citromhéj
1 cs. sütőpor
csipetnyi só

Elkészítés:

A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a vajas tojássárgákhoz, beleszitáljuk a sütőporral és a mandulával elkevert lisztet (felváltva végezzük: tojáshab, majd liszt, amíg el nem fogy), és könnyedén elkeverjük. 





Zsírral kikent, lisztezett vagy sütőpapírozott közepes (30 *20 cm) tepsibe simítjuk a masszát (nem olyan állagú, mint a sima piskóta), hogy 1 cm magas legyen a tészta benne. A tetejét meghintjük tisztított, vágott mandulával (ez volt Kossuth Lajos kedvence) vagy dióval, de ez is elmaradhat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.




A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára tesszük, és tetszés szerinti formákra vágjuk, vagy fánkszaggatóval félholdakat vágunk belőle.
 (A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik.)
 



4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet - two in one :) mosolygós napokat!

    VálaszTörlés
  2. De ötletes megoldást találtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Marisz! Elég egyszerű dolog, de sokszor nem is kell nagyon bonyolítani!

      Törlés