Az utóbbi időben nagy epervadászaton voltam, eltökélten és eltántoríthatatlan módon szerettem volna lekvárt főzni belőle. Ugyan az eperért magáért annyira nem rajongok, de a belőle készült lekvárért igen. Kutattam a környékünkön "Szedd magad!" akciók után, de többen lebeszéltek, mondván, hétvégén sokan vannak, hajnalban leszedik a szépeket, stb. A helyi piacon nagyon drága, így ez a beszerzési forrás végső helyre csúszott. Utolsó mentsvárként május végén a helyi napilap hirdetési rovatában rábukkantam egy epervásárra, ahol szép epreket ígértek a "szeddmagadeperhez" képest csupán 200 Ft-tal drágábban. No, persze, hogy megérte, mert nem kell időt pazarolnom szedegetésre (kevés van 3 gyerek mellett), és még gyönyörű gyümölcsöt is kapok. Múlt pénteken kerítettünk rá sort, hogy beszerezzük a befőzni való epret, eredetileg 3 kg-ot szerettem volna, de végül is 6 kg-mal jöttünk haza :-)! Készült belőle kísérletképpen fehér csokis és klasszikus lekvár is, valamint a minden évben hagyományosan elkészített, sütés nélküli epres túrótortához is szorítottam ki egy 80 dkg-nyit (a torta még a hűtőben pihen, szeletelés után jövök a fotókkal és a recepttel).
Hozzávalók:
1150 g eper
300 g kristálycukor
100 g fehér csokoládé
1 tasak 3:1-ben dzsemfix
2 evőkanál rum (opcionális)
Elkészítés:
Az epreket alaposan megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint feldaraboljuk, vagy pépesre törjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük, a többit egészben hagyjuk.
A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot és a darabokra tördelt fehér csokoládét, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). A végén belekeverjük a rumot is. Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk. 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.
Nagyon fincsi lehet a lekvárod!! Sajnos, űgy tűnik, idén nem lesz eper lekvárunk, mert nálunk is nagyon drága a piacon, szedd magad akció errefelé nnics, más sem...úgyhogy elmarad :(
VálaszTörlésNagyon tetszik a "kalapja" az üvegednek! :)
Köszönöm! A férjem először visszahőkölt, amikor megmondtam neki, hogy kísérletképpen milyen lekvárt készítettem:-).
TörlésMicsoda különlegesség! Imádom az eperdzsemet+a fehér csokit is, így kipróbálnám együtt is! :-))
VálaszTörlésBiztosan ízleni fog! Készült ám "egyszerű" eperlekvár is, mert van egy pár válogatós gyerkőc a családban:-).
Törléstuti:)
VálaszTörlésA Tiéd is:-)!
TörlésNagyon különleges:)
VálaszTörlésremek! :)
VálaszTörlés