Oldalak

2012. június 20., szerda

Ribizlis muffin


Talán már említettem, hogy idén is bő ribizliterméssel áldott meg bennünket az időjárás. Így lesz egy pár bejegyzés, amiben a ribizli főszerepet fog "játszani". Általában minden gyümölcsöt szeretek, de a piros bogyósakat talán a legjobban. De ha belegondolok, ez így mégsem igaz, mert az őszi- és a sárgabarackot is nagyon kedvelem! 
Amíg a ribizli a bokorról eljut az asztalunkig, elég sok babra van vele, de ez ne tántorítson el senkit sem a fogyasztásától! Vannak könnyítő technikák, amivel  a szárakról el tudjuk távolítani a szemeket pl. villával. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ha lehet, akkor nyersen együnk belőle a legtöbbet. Külsőleg (ribizliolaj) pedig kiváló bőrnyugtató hatással rendelkezik a száraz, érzékeny bőrre. 

Ezt a muffin alapreceptet egy régi Nők Lapjában találtam, ott málnás verzióban szerepelt. Az évek során kipróbáltam már meggyel, ribizlivel, málnával és ezeket vegyítve. Persze ilyenkor készül egy pár darab "sima" muffin is, a két válogatós fiamnak, akik nem bírják elviselni, ha valamiben gyümölcs van. Vajon, kire ütöttek?!

Hozzávalók:
12 db-hoz

  • 20 dkg ribizli (vagy bármilyen más gyümölcs)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet
  • 15 dkg porcukor + a szóráshoz
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 12 dkg napraforgó olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:

Egy 12 csészés muffinformát kibélelünk kettesével egymásba illesztett papírtálkával (szilikon forma esetében nem szükséges). A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A ribizlit megtisztítjuk.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, sűrűn belenyomjuk a ribizliszemeket, majd a tetejükre simítjuk a maradék masszát, és középső bordamagasságon 25-30 percig sütjük (tűpróba!).



A sütőből kivett muffinokat kicsit pihentetjük, aztán rácsra sorakoztatva hagyjuk kihűlni. Tetejüket fátyolni porcukorral megszórjuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése