Ez a kedvenc palacsintám! Örök hálám a kiötlőjének, aki a legenda szerint talán nem is a híres vendéglős dinasztia tagja, Gundel Károly volt, hanem egyesek Márai Sándor feleségének tudják be ezt a fenséges diós-narancsos-rumos-csokoládés palacsinta megalkotását!
Étteremben ezt szoktam desszertként kérni, mert otthon ritkán készítem. No, nem annyira a macera miatt, hanem azért, mert nagyjából csak én szeretem (még talán a kislányom), és magam miatt nem fogok hozzá. Ha otthon el akarjuk kápráztatni a családot vagy a vendégeket, akkor az alábbi, eredeti Gundel Károly recept alapján érdemes nekilátnunk (forrás: Kádas Lajos: 60 híres ember, 60 híres étel, a palacsintatészta Horváth Ilona szakácskönyvéből)
Hozzávalók:
4
személyre
8
db palacsintához:
15
dkg finomliszt
1
db tojás
3
dl tej
1
dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
csipetnyi
só
kevés
cukor
A
töltelékhez:
20
dkg darált dió
2-3
ek. rum
csipetnyi
fahéj
4-5
ek. cukor
1
dl tej
1
dl tejszín
2 dkg cukrozott
narancshéj
4 dkg mazsola
előzőleg rumba áztatva
A
csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
13
dkg cukor
10
dkg étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 db tojássárgája
vanília
1,5 dkg finomliszt
kevés rum
Továbbá:
5 dkg vaj a palacsinták pirításához
Elkészítés:
A
palacsinta hozzávalóit csomómentesen elkeverjük, és kisütjük sorban. Melegen
tartjuk.
A
töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral, a csíkokra vágott, cukrozott
narancshéjjal, a fahéjjal, az előzőleg rumba áztatott mazsolával. A tejszínt és a tejet
együtt felforraljuk, és a diós keverékre öntjük, alaposan elkeverjük, és további 1-2 percig főzzük, szükség szerint kevés tejet adunk hozzá, amíg kenhető pépet kapunk. Végül
beleteszünk egy kis rumot is, ha már kihűlt a massza.
A
csokoládémártáshoz a tojássárgákat a cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd vékony sugárban, gyors keverés közben adagoljuk a vaníliával felforralt tejet (miközben mérsékelt tűzön forrpontig, de nem forralásig) melegítjük. A tűzről levett mártáshoz keverés közben hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot, végül egy kis rumot.
A
kisütött palacsintákat megtöltjük a diós krémmel a következőképpen. A
palacsinta egyik negyedébe helyezzük a tölteléket, és félbe hajtjuk, majd ismét
félbe. Így háromszögre hajtva fogjuk tálalni a palacsintákat.
Az éttermekben - a
Gundelben is - a hagyományos feltekerés is előfordul.
Lehet
a palacsintákat sütőben vagy vajjal kikent serpenyőben megpirítani egy kicsit,
majd csupán a tálalás előtt rátenni a csokoládéöntetet. Tejszínhabbal díszítve is
kínálhatjuk.
Az egyik hungarikummá avanzsált Gundel-palacsinta sikere Gundel Károly
éttermében indult el. Általában az étterem tulajdonosának tudják be e desszert
megalkotását, de egyes források szerint a kitalálója Márai Sándor felesége,
Lola asszony volt. Egy, a Gundel étteremben tartott fogadáson kínálta ezt a
vendégeknek, aminek akkora volt a sikere, hogy Gundel Károly elkérte a
receptet, ezután Márai-palacsinta néven szerepelt az étlapon. Később mikor
Máraiék emigráltak, átnevezte a palacsintát Gundel- palacsintának.
Na ezt most elfogadnám. Imádom a palacsintát :)
VálaszTörlésEzt még nem készítettem, d e fogok :)
Katika, most én is megenném, mert nem most készült, sajnos!
Törlés