Az elmúlt napokban ismét kísérleteztem cukkinivel! Megint összegyűlt pár darab cukkini és főzőtök a kertből, így egyik délután csak hámoztam, reszeltem és csak reszeltem... Fagyasztóba is került egy-két főzelékre való adag, valamint a "lekvárfőző program" ismét bekapcsolt az agyamban. Legutóbb citrommal és levendulával készült cukkinilekvár (levendulás
cukkinilekvár), de most beugrott, hogy maradt még narancslevem, amit nem használtam fel a szederleveshez, így ez lett belőle...
Hozzávalók:
1
kg hámozott, reszelt cukkini
30
dkg kristálycukor
3
dl 100 %-os narancslé
1
db Haas 3:1 zselésítőszer
1/2
tasak citromsav
3
teáskanál szárított narancsvirág (opcionális)
Elkészítés:
A
cukkiniket hámozzuk meg, szedjük ki a magokat, reszeljük le, majd egy
botmixerrel pépesítsük.
A
cukkinipéphez adjuk hozzá a narancslevet és a zselésítőt, citromsavat, alaposan
keverjük össze, majd tegyük fel a tűzhelyre forrni, állandóan kevergessük.
Amint
felforrt, adjuk hozzá a cukrot és a narancsvirágot is.
Addig
főzzük, amíg egy hideg tálkára cseppentve, már nem folyik a lekvár.
A
befőttes üvegeket forró vizes tepsibe állítjuk, így nem fognak szétpattanni a
forró lekvártól.
Amint
jónak találjuk a lekvárt, levesszük a tűzről, és tiszta üvegekbe töltjük, majd
lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Hagyjuk kihűlni
(dunsztolni nem szükséges), majd a végleges helyére tesszük.
Alig kezdtem el leírni, az előző cukkini lekvárod, most azon tűnődöm hogy melyiket írjam le. Az egyik, biztos ott fog csücsülni a polcomon, de.... Nem ér mindkettőt kipróbálnám!!!!
VálaszTörlésVan még egy ananászos próbálkozásom is:-)!
Törlés