A
Nők Lapja Café szerint ez a franciák legszexibb sütije!
A
mille-feuille (mill-följ) jelentése ezer levél, ami valójában nem más, mint
a franciák krémese, persze egy kicsit cifrázva. Náluk ugyanis nem sima főzött
vaníliakrém kerül a rétegek közé, hanem sokszor cseresznyepálinkával vagy
rummal ízesítik az úgynevezett cukrászkrémet, a legfelső réteget pedig fondant
vagy cukormáz borítja. Nagy különbség az is, hogy a levelestészta-rétegeket
karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.
Nálam
egy egyszerűsített verzió készült el: vaníliakrém helyett tejszínhabbal, de az
eredeti is kipróbálásra vár, mert a főzött vaníliakrém a kedvencem.
Hozzávalók:
kb.
4 adaghoz
1
csomag leveles tészta (25 dkg)
40
dkg friss szeder
1
vaníliarúd kikapart belseje
10
dkg porcukor
4
dl hideg tejszín
Elkészítés:
A
konyhakész/kinyújtott leveles tésztát egy nagy tepsibe (kb. 30*40 cm-es)
helyezzük, megszurkáljuk, majd kb. 20 percig a hűtőben pihentetjük. Ez azért
szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütéskor.
Sütés
előtt permetezzük meg vízzel, és 200 fokon süssük aranybarnára. Ha biztosra
akarunk menni, hogy ne púposodjon fel nagyon a tészta, akkor a tepsi tetejére
egy rácsot helyezzünk, így menjen a sütőbe.
A
kihűlt tésztát először 10 cm-es csíkokra daraboljuk, majd a csíkokból 4-5 cm-es
hasábokat vágunk.
A
tejszínt a porcukorral (ha nem édesített tejszínnel dolgozunk) és a vaníliarúd
kikapart belsejével habbá verjük (ha szükséges egy habfixálót tegyünk bele).
Fontos, hogy a tejszínt felhasználás előtt legalább 12 órára tegyük hűtőbe,
mert csak így lesz sikeres a kemény habbá verési folyamat! A tejszínt tegyük csillagcsőrös
habzsákba, majd következik a sütemény összeállítása.
Összesen
3 réteg tésztát használunk fel egy-egy darabhoz. Az első réteg tésztára felváltva
kerül szederszem és egy adag tejszínhab, majd ráteszünk egy újabb réteget, és
ekkor megfordítjuk a mintát, ahol az alsó rétegnél szeder volt, oda most
tejszínhab kerül, és fordítva.
Porcukorral
meghintve tálaljuk.
A kulturált, szép fogyasztására nincs
receptem, szerintem nem igazán lehet az etikett szerint eltüntetni a desszertes
tányérról!
Szuper!! Én is imádom a francia konyhát...:)
VálaszTörlésBizony, nagyon sok finomságot "hoztak" össze:-)! Köszönöm szépen!
TörlésGuszta nagyon!
VálaszTörlésHa jársz újságosnál, nézz bele egy LIKE magazinba a 30-31 oldalon :-D (I. évfolyam, első szám)
Ha tetszik, és szeretnél te is szerepelni, akkor szólj, mert lassan ajánlanom kell valaki és rád gondoltam.
Puszi!
Judit
Köszönöm szépen!
TörlésMegnézem az újságot feltétlenül, és jelentkezem Nálad! Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám!
Puszi!
:-)
VálaszTörlés