Hozzávalók:
Kb.
15 darabhoz
50
dkg nyers céklagumó (kb. 4 db közepes méretű)
10
dkg vaj
20
dkg minél magasabb kakaótartalmú csokoládé
1
teáskanál vaníliakivonat
25
dkg barna cukor
3
db tojás
10
dkg finomliszt
2,5
dkg kakaópor
Elkészítés:
Ha
nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, akkor a cékla tisztítása előtt húzzunk
gumikesztyűt! Hámozzuk meg a céklagumókat (kb. 40 dkg marad), majd aprítsuk
fel. Tegyük egy mikrózható edénybe, öntsünk alá kevés vizet, és mikróban, magas
fokozaton (nekem 800 W) kb. 12 perc alatt pároljuk puhára. Nekem van egy olyan
mikrós pároló edényem (TW), aminek van egy betéte, és az alá kell önteni a
vizet, a párolandó dolgok pedig a kiemelhető betétre kerülnek. Kicsit hagytam
hűlni a párolt céklát, majd egy tálban botmixerrel pépesítettem.
Melegítsük
elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Daraboljuk durvára a csokoládét, kockázzuk fel a vajat.
A
pürésített céklát keverjük simára a vajjal, az aprított csokoládéval és a
vaníliakivonattal.
Egy
nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a cukrot a tojásokkal. Kb. 2 perc
keverés után sápadt színű, habos állagú lesz, ekkor kanalazzuk bele a céklás
keveréket. Használjunk nagy, fémből készült kanalat, és óvatosan keverjük, hogy
levegős maradjon. Szitáljuk bele az előzőleg kakaóval összekevert lisztet, és
keverjük simára.
Öntsük
a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 25-30 percig. Vigyázzunk, hogy ne
süssük túl, akkor van kész, ha a tészta megemelkedik, de a tepsit megmozgatva érezzük,
hogy a felső kéreg alatt még lágyan remeg. A formában hagyjuk teljesen kihűlni
(én nem bírtam addig várni), majd vágjuk négyzetekre.
Ha
nincs mikrohullámú sütőnk, akkor a hámozatlan, egész céklákat főzzük puhára
(így nem esnek szét), aztán hámozzuk meg, és a továbbiakban minden ugyanaz.
A végeredmény olyan, mint amire számítottam: abszolút nem lehet megmondani, hogy cékla van benne! Mindhárom gyerkőcnek ízlett, még a válogatós középsőmnek is.
(A recept forrása: GoodFood magazin 2012. szeptember)
Oh, ezt már én is kinéztem benne magamnak. Akkor ezek szerint tényleg jó :) Nagyon guszta lett :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)! Kár lenne kihagyni, az biztos:-)!
TörlésÉn is láttam egy tv műsorban,kifogom próbálni!!
VálaszTörlésRemélem finom?... mert a tiéd nagyon guszta:))
Köszönöm szépen:-)!Nagyon ízlett mindenkinek, aki kóstolta. Kevesebb benne picit a vaj és a cukor mennyisége, mint általában a brownie-ban.
TörlésHogy ez milyen guszta! Holnap piacolok, veszek céklát is és hétvégére ez lesz. Na persze a gyermekeknek nem harangozom be előre, hogy mi is van benne, majd csak ha mind elfogyott:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Én utána sem mertem nekik megmondani, mert még akarom máskor is csinálni:-). A középsőm akkor biztos nem enné meg, ahogy ismerem:-)!
TörlésNagyon jól néz ki - szemezek én is vele - itt az ősz, időszerű; köszi az ötletet :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nem lehet kihagyni, én azt mondom!
Törlés