A
chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt.
A
szó hindi eredetű, jelentése nyalni.
Fő
jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet,
zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár
között található félúton.
Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez
használunk.
A chutney-t húsok,
halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.
Alapja
a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel.
Az idén sok őszibarack termett a kertben, így a befőttön és lekváron kívül kipróbáltam az alábbi chutney-t is.
Hozzávalók:
25
dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
10
dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
50
dkg őszibarack (hámozva, kimagozva)
1
db chili paprika
2
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál őrölt kakukkfű
75
ml fehér balzsamecet
25
dkg cukor
1
½ teáskanál só
kevés
őrölt bors
1
tasak Dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix
Elkészítés:
Előkészítjük
a zöldségeket, a gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük,
félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró
kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és
felaprítjuk szintén. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk,
kimérünk 50 dkg-ot, és felkockázzuk. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a
csumát, és szintén aprítjuk.
Az
olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a
hagymát. Hozzáadjuk az őszibarackot, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a
balzsamecetet és a cukrot, a dzsemfixet. Az egészet állandó keverés mellett
erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk legalább 3 percig, közben
folyamatosan keverjük. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az
előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk a csavaros tetővel, és
kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a
kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból két darab 3 dl-es üveggel lesz.
De gyönyörű, nagyon-nagyon guszta a képeken! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen:-)!
TörlésKülönlegesen finomnak gondolom. Máris mentve. :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)! Lehet szerintem beletenni több chilit is, de én nem mertem, csak egy picit, mert a férjem a csípősért annyira nem rajong.
TörlésEz isteni lehet Ani!:)
VálaszTörlésKöszi:-)!
TörlésNagyon guszta!
VálaszTörlés