Oldalak

2012. szeptember 12., szerda

Töltött cukkini bolognai módra




 
Ez az étel egy maradékmentő-akció során született, még kezdő anyuka koromban: a megmaradt bolognai szószos darált húst beletöltöttem cukkinikbe. Később már célirányosan is készült, felkerült az "étlapunkra". Gyorsan elkészül, és ha van raktáron cukkinid, amivel nem tudod, mit kezdj, akkor ihletet meríthetsz innen!
 
Hozzávalók:

2 db zsenge cukkini
20-30 dkg darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika, őrölt fehér bors, oregano, só ízlés szerint
kevés cukor
fél doboz hámozott paradicsom (cc. 20 dkg), vagy friss paradicsom, héj nélkül + paradicsomlé
reszelt trappista sajt
napraforgó olaj

Elkészítés:

A darált húst elkészítjük bolognai módon. 1-2 evőkanál olajat öntünk az edénybe, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, áttörjük bele a fokhagymagerezdeket. Kicsit dinszteljük, majd rádobjuk az előzőleg jól átmosott darált húst. Sózzuk egy kicsit, és addig pirítjuk a húst, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük a feldarabolt hámozott paradicsomokat, paradicsomlevet, befűszerezzük (bors, pirospaprika, oregano), és egy kis cukorral is megszórjuk. Alaposan összerottyantjuk, ha még úgy ítéljük, sózzuk meg.
 A cukkiniket hosszában kettévágjuk (nem kell meghámozni!), a belsejüket kikaparjuk, és megtöltjük a darált hússal.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tűzálló tál aljára egy kis olajat öntünk, majd elhelyezzük benne a cukkini "ladikokat", és megszórjuk reszelt sajttal.
Alufóliával letakarva kb. 35 percig sütjük. Majd a fóliát levéve, magasabb hőfokon (200 fok) pirítjuk kicsit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése