A pizzát szeretjük, a csigákat is, bár eddig csak édesen készült a konyhámban. Eljött az ideje ennek a verziónak is, a család többségének örömére. A szinte semmit sem kedvelő középsőmnek reszelt sajtos töltelékkel, sajttal megszórva készült ebédre. Nálunk elkelt volna még akár dupla adag is, kevésnek bizonyult :-)!
Hozzávalók:
A tésztához:
50
dkg finomliszt
1
kávéskanál cukor
2,5
dkg friss élesztő
2
kávéskanál só
2
tojás
2,5-3
dl langyos víz
8
dkg lágy vaj/margarin
1
tojássárgája a lekenéshez
3
evőkanál + 1 kávéskanál napraforgó olaj a körbe- és a lekenéshez
A töltelékhez:
14
dkg paradicsompüré
2
gerezd fokhagyma
1
kisebb fej vöröshagyma
bors,
só, csipetnyi cukor
1
kávéskanál oregano
1
ág rozmaring (10 cm-es)
10-12
bazsalikomlevél
2-3
evőkanál olívaolaj
5
dkg reszelt parmezán sajt
5
dkg reszelt trappista sajt a tetejére
Elkészítés:
A
tésztához a lisztet keverőtálba
szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt
közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés
lisztet (kovászt készítünk). Letakarva 10 percig kelesztjük.
1
dl langyos vízben elkeverjük a sót és a 2 tojást, majd a vajjal/margarinnal
együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még ½-1 dl langyos víz
hozzáadásával) hólyagosra dolgozzuk ki (egészen lágy tésztát fogunk kapni).
Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig (duplájára) kelesztjük.
A
tölteléket elkészítjük: a paradicsompüréhez hozzáadjuk a zúzott
fokhagymagerezdeket, a felaprított vöröshagymát, összemelegítjük, sózzuk,
borsozzuk, pici cukrot teszünk bele. A zöldfűszereket (rozmaring, bazsalikom)
összevágjuk, és a szárított oreganoval a püréhez adjuk. Levesszük a tűzről,
hozzáadjuk az olívaolajat és a reszelt parmezánt.
Kibélelünk
sütőpapírral 2 db 26 cm-es átmérőjű, kapcsos tortaformát. A tésztát átgyúrjuk,
kinyújtjuk kb. 40 cm*40 cm-es lapra. Szélein 2-2 cm-t, középen pedig 4 cm-t
üresen hagyva elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról elindulva szorosan
feltekerjük, végül középen kettészeljük.
Így két rudat kapunk. A rudakat 2,5-3
cm vastag darabokra szeleteljük, kb. 24 darab lesz. Az alsó részüket kicsit
összenyomva a két tortaformába rakosgatjuk őket, némi távolságot hagyva köztük.
Oldalukat körbekenjük 3 evőkanál napraforgó olajjal.
Konyharuhával
letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát. Ekkor a tetejüket lekenjük
a maradék 1 kávéskanál napraforgó olajjal elkevert tojássárgájával
(megszórhatjuk reszelt trappista sajttal is), és 220 fokra előmelegített
sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk forró vízzel teli edénykét, mert
a tésztának nagyon jót fog tenni a keletkező gőz.
Ha
nagyon pirulna a tetejük, akkor takarjuk le alufóliával. A formákban kicsit
hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük le a tortakarikát, és csigákra bontva (vagy
tortaszerűen szeletelve) kínáljuk.
A tészta receptje Lajos Maritól származik, a tölteléket kissé átalakítottam.
Nagyon jól néz ki guszta! El is hiszem hogy hamar elfogyott biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük:)Guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Éva és Rebarbara! Visszatérő lesz az étlapon, az biztos:-)!
VálaszTörlés