Ma a kenyér világnapja alkalmából a két kedvencemmel készült bagetteket/rudacskákat hozok. A rozmaring az egyik kedvelt fűszernövényem, az olívabogyó pedig a mediterrán konyha imádatomat tükrözi.
Hozzávalók:
4 rudacskához
170 ml langyos víz
1 ½ evőkanál olívaolaj
¾ teáskanál só
1 teáskanál cukor
270 g kenyérliszt/finomliszt
1 teáskanál szárított élesztő
45 g olívabogyó
1 teáskanál rozmaring
Elkészítés:
Ezeket a finom kis rudacskákat kenyérsütő
gépben sütöttem meg, de akár sima sütőben is elkészíthető. A vizet, olívaolajat,
sót, cukrot, a lisztet, az élesztőt és a rozmaringot beletesszük a kenyérsütő
sütő részébe, majd elindítjuk a kívánt programot (máskülönben kézzel
összegyúrjuk az alapanyagokat, beletesszük a feldarabolt olívabogyókat, és
kétszeresére kelesztjük). Kb. 20 perc múlva adjuk hozzá a felszeletelt
olívabogyókat, és tovább folytatjuk a programot. A kelesztési szakasz
végeztével kiemeljük a tésztát, átgyúrjuk lisztezett deszkán (elég lágy tésztát
kapunk), és négy részre osztjuk. Egyenként kis rudacskákat formázunk belőle
(esetleg a rudakra is nyomkodhatunk bogyókarikákat, még látványosabb lesz), és
a sütőlapra (vagy tepsibe) tesszük, és bekenjük vízzel. A sütőlapot ráhelyezzük
az állványra, és behelyezzük a gépbe (sima sütőben való sütéskor helyezzünk a
sütő aljára egy forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tészták nagyon
meghálálják, ha forró gőzhöz juttatjuk sülés közben), és készre sütjük.
A toszkán konyha egyik jellemzője az
olívabogyó, és az egyik előszeretettel használt fűszere a rozmaring. A kettő
együtt ezekben a rudakban nagyon jó összhatást ér el, érdemes kipróbálni!
Nagyon szépek lettek!Átdobhatnál egyet reggelire :)))
VálaszTörlésGuszta kis kenyérkék:))
VálaszTörlés