Kisvárosunk Zengő Óvodájában minden évben, kora ősszel hagyományosan megrendezik a Madárijesztő- és Tökfesztivált, amely egy különleges mulatozással teli nap az ovisok számára. Emellett egy versenyt is meghirdetnek a kreatív anyukák-apukák-nagyik-nagypapik részére: készíteni lehet tökös dolgokat és/vagy madárijesztőket. Nálunk a papa szokta faragni a tököket, és mivel egy pár éve már messzire lakik tőlünk, így most nem indultunk a Tök kategóriában. A madárijesztő készítés szokott rám maradni, így két év kihagyás után (ennyi ideig nem volt oviskorú gyermekem) nekiálltam, hogy Borikának is legyen egy "madárcsalogatója", mivel minden évben kicsit barátságos arcúra sikeredtek :-)!
Íme, a Konyhatündérke nevű idei pályaművem:
Az előző években készült madárijesztők:
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
Végül jöjjön a legelső fotón szereplő madárijesztőm, ami ehető formában készült. Ez nem volt versenyben, hanem tavaly felkértek "külsősként", hogy süssek egy-egy tortát a két kategória győztesének, nyeremény gyanánt.
Hát, így sikeredett :-)! Belül csokikrémmel töltött, kívül marcipán bevonatot kapott.
A
kakaós piskótához
(egy
26 cm átmérőjű tortaformához):
10 dkg finomliszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 csapott kk. sütőpor
6 tojás
3-4 ek. hideg víz
1 csipet só
18 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
A
krémhez:
10 dkg kristálycukor
3 dl tej
2 dkg vaníliás pudingpor
20 dkg étcsokoládé
5 ek. rum
25 dkg lágy vaj/margarin
1 narancs reszelt héja
A
díszítéshez:
5 dkg tortabevonó étcsoki
1 dl tejszín
Elkészítés:
A
piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján,
piskótatorta alaprecept)
1.
Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési
keményítőt, kakaóport és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat
kettéválasztjuk.
2.
A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként
beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját
habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral,
majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé,”O” betűt formáló
laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a
lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére
szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
3.
A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé
magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel
túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig
sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a
tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
4.
A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra
helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy
kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva
leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolnyi
liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla
a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával
letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől
egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől
aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra
fordítás következtében elsimul!
5.
A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen,
morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
A
krém elkészítése:
1.
10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradék tejet és a
pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött
besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg
vízbe állítva kihűtjük.
2.
A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több
részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
4.
A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, majd jön a
második lap, ismét krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel
bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.
5. Az ételfestékkel színezett marcipánmasszát porcukorral meghintett lapon kinyújtjuk a torta
átmérőjénél nagyobb méretűre. Majd óvatosan, rásimítjuk a marcipánt a
csokoládétortára. Végül tetszés szerinti módon kialakítjuk a
madárijesztő arcát, én olvasztott csokoládéval készítettem a kontúrokat.
Marcipánból készített formákkal egészítjük ki az arcot, készítünk
kalapot, szalmahajat a figurának.
A kakaós piskótát mostanában így szoktam sütni:
Hozzávalók:
4 piskótakarikához
12 db tojás
24 dkg cukor
22 dkg finomliszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Egyenként megsütünk 4 db kör alakú piskótát, 3 db tojásból. A 3 db tojást 6 dkg cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk az 1 dkg kakaóporral elkevert 5,5 dkg lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
A kapcsos tortaformába simítjuk, és megsütjük. A továbbiakban a sütésnél úgy járunk el, ahogyan fentebb írtam, csak kevesebb sütési idővel, mint a több tojásból készült piskótánál (tűpróbával ellenőrizzük!).
A kakaós piskótát mostanában így szoktam sütni:
Hozzávalók:
4 piskótakarikához
12 db tojás
24 dkg cukor
22 dkg finomliszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Egyenként megsütünk 4 db kör alakú piskótát, 3 db tojásból. A 3 db tojást 6 dkg cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk az 1 dkg kakaóporral elkevert 5,5 dkg lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
A kapcsos tortaformába simítjuk, és megsütjük. A továbbiakban a sütésnél úgy járunk el, ahogyan fentebb írtam, csak kevesebb sütési idővel, mint a több tojásból készült piskótánál (tűpróbával ellenőrizzük!).
Nehéz a választás, gratulálok, Hani! ♥
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésKöszönöm szépen!
TörlésJópofa mindegyik. :)
VálaszTörlésKöszi szépen :-)!
TörlésNagyon jók mind az ehető, mind a kitehető madárijesztőid! Gondolom, kellő elismerésben részesültél értük.
VálaszTörlésTőlem igen!
Nagyon kedves vagy Marisz! Köszönöm szépen! Igen, nyertünk velük díjakat, az ideivel 3. helyezést értünk el.
Törlés