Újból egy fánkkal jövök, most kicsit Amerikába kalandozunk el, ha nem bánjátok :-)! Ez is a gyerekek kedvence: fánk is, csokis is, cukorkás is. Bármilyen más, tetszés szerinti szórócukorral is díszíthetjük, a gyerekek minimum ebben segíteni fognak.
Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz:
2
dl tej
7
dkg cukor
7
g szárított élesztő
35
dkg finomliszt + a nyújtáshoz
1
tojás
5
dkg vaj, olvasztva
napraforgó
olaj a sütéshez
jégcukor
a szóráshoz
A
csokoládémázhoz:
10
dkg jó minőségű étcsokoládé
5
dkg vaj
Elkészítés:
A
tésztához a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel keverjük el. A
lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojást, a maradék cukrot, az
élesztős tejet és az olvasztott vajat. Elektromos keverővel keverjük teljesen
simára (én kézzel csináltam), nagyon lágy tésztát kapunk. Fedjük le,
szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1,5 órán keresztül.
Mikor
megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, 6
cm-es fánkszaggatóval szaggassunk belőle köröket, majd 3,5 cm-essel vágjunk
bele lyukakat. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és szaggatjuk, amíg
el nem fogy a tésztánk. Kelesszük újabb fél órát a kiszaggatott fánkokat.
Közben
a csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, tartsuk melegen (elég a gőz
felett hagyni). Forró, bő olajban süssük ki a fánkokat, csorgassuk meg a
tetejüket a csokoládéval, majd szórjuk meg a jégcukorral.
(A recept a Nők Lapja Konyha 2011/februári számából származik.)
Nagyon megkívántam ezeket a csodás fánkokat látván! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva!
TörlésErre sort fogok keríteni a farsangi szezonban tutira...gyönyörű, mosolygósak lettek
VálaszTörlésJuci, biztos kedvelni fogják a gyerekek! Főleg a díszítést, legalábbis nálam Borika imádja a színes cukorkákat szórni a sütikre :-).
TörlésGyönyörűségesek azzal a csillogó csokiréteggel! :)
VálaszTörlésNagyon helyesek a fánkjaid, és csakis finomak lehetnek!
VálaszTörlés