A tavalyi karácsonyi asztal egy részletét láthatjátok a fenti képen, itt található a Bürgermeister, azaz a "polgármester " nevet viselő töltött kalács. Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség c. könyvében találtam ezt a különleges kalácsot, amit mindenkinek ajánlok, aki szeretné a mákot-diót-túrót egy kalácsban kipróbálni.
A mi családunkban nem a bejgli a szokásos karácsonyi desszert, mivel nem annyira kedveljük, hanem "sima" kelt mákos és diós kalács szokott az ünnepi asztalon díszelegni. Tavaly ennek a "továbbfejlesztett" változatát sütöttem meg. Az én kalácsomban nincs mazsola, azt ne keressétek :-)!
Hozzávalók:
A mi családunkban nem a bejgli a szokásos karácsonyi desszert, mivel nem annyira kedveljük, hanem "sima" kelt mákos és diós kalács szokott az ünnepi asztalon díszelegni. Tavaly ennek a "továbbfejlesztett" változatát sütöttem meg. Az én kalácsomban nincs mazsola, azt ne keressétek :-)!
Hozzávalók:
A tésztához:
3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl tej
50 dkg finomliszt
2 tasak (2 dkg) vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
3 dkg vaj/margarin
A töltelékhez:
10 dkg puha mazsola
15 dkg darált mák
4+4+4 dkg porcukor
1+1 dkg vaníliás cukor
4+4 ek. tej
15 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
15 dkg félzsíros tehéntúró
1 kk. vaníliaízű pudingpor
2 dkg vaj/margarin
2 tojássárgája
Továbbá:
vaj/margarin a forma kikenéséhez
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 evőkanál tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk (kb. 40-45*45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben 55-60 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.
Remekül hangzik, pompásan is néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésCsodás!Ez a recept nekem is megvan Lajos Mari 66Karácsonyi édesség c. könyvében:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Kriszta! Sok mindent kipróbáltam már abból a könyvből, még a fotózásos korszakom előtt is. Nagyon szeretem Lajos Marit, a Nők Lapjában publikált receptjeivel "nőttem fel" :-).
TörlésHúú de nagyon jó ez a kalács! Azt hiszem merőben meg könnyítetted a dolgomat a választásommal kapcsolatban, ugyanis én fogok a Blogkóstoló 6. fordulójában Tőled főzni/sütni. Első blikkre ez a kalács nekem nagyon is megfelelne, de még azért körül nézek nálad tüzetesebben ;)
VálaszTörlésTündi, köszönöm szépen! Igen, tudom, hogy Te (is) jössz hozzám. Így igyekszem még a napokban feltenni a tavalyi karácsonyi dolgaimat, hogy tudjatok válogatni. Tavaly novemberben kezdtem a blogírást, karácsonyi témájú recept még kevés van, de pótolom, ígérem!
TörlésAnita ez nagyon szuperül néz ki!!!
VálaszTörlésTimi, köszönöm szépen! Nagyon finom kalács lett belőle.
TörlésNagyon jól néz ki és isteni finomság. Hasonlót én is készítettem, úgyhogy biztos vagyok benne hogy remek!
VálaszTörlésVikvi, köszönöm szépen!
TörlésNagyon szép és guszta. 3in1:D
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)!
TörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésNagyon mutatós, finom, gazdagon töltött- igazán ünnepi kalács!
VálaszTörlésVicuska, köszönöm szépen a kedves szavakat!
Törlés