Oldalak

2012. november 13., kedd

Mandulakrémes linzer




Lassan közeledik az adventi időszak, így előtérbe kerülnek az adventi/karácsonyi édességek is. Ezt a linzert kedvenc süteményes könyvemben találtam meg, és idén búcsúkor sütöttem meg először. 
 
Hozzávalók:

22 db 6 cm átmérőjű és
21 db 4 cm átmérőjű formához

A tésztához:

40 dkg finomliszt
30 dkg margarin/vaj
25 dkg kristálycukor
1 tojás
15 dkg darált mandula
2 evőkanál cukrozatlan (Holland) kakaó

A krémhez:

25 dkg margarin/vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vanília pudingpor (nekem volt mandulás)
3 dl tej
zöld színű mandula aroma

A tetejére:

szeletelt mandula


Elkészítés:

A vajat/margarint a cukorral és a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, kakaót és a darált mandulát. Jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszúrjuk tetszés szerinti linzerszaggatóval (egy teli és egy lyukas legyen párban), és 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 10 perc alatt.





A krémet elkészítjük. A margarint/vajat a porcukorral habosra keverjük, a tejből a pudingporral sűrű krémet főzünk a következő módon. 2,5 dl tejet forrni teszünk, a maradék hideg tejjel - lassan adagolva hozzá - elkeverjük csomómentesre a pudingport, majd a forró tejet hozzáadjuk, és felfőzzük az egészet, kevergetve. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a cukros margarint/vajat, és egy fiola zöld színű mandula aromát.
Az így kapott krémet 2-2 linzer közé töltjük. Tetejére szeletelt mandulát szórunk.







7 megjegyzés:

  1. Izgalmasnak tűnik :) és gondolom nagyon finom is. A lyukas kiszúró nagyon praktikus! Nem is értem, miért szöszöltem eddig gyűszűvel :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Betka! Én gyűszűt akkor szoktam használni, ha valami különlegesebb formával csinálok linzert, és nincs hozzá "lyukas" párom.

      Törlés
  2. Tetszik ez a recept, szeretem az ilyesmiket - egyébként is linzerrajongó vagyok. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és gyönyörű a teás készleted!! :)

      Törlés
    2. Gabriella, köszönöm szépen a kedves szavaidat!

      Törlés