Lassan közeledik az adventi időszak, így előtérbe kerülnek az adventi/karácsonyi édességek is. Ezt a linzert kedvenc süteményes könyvemben találtam meg, és idén búcsúkor sütöttem meg először.
Hozzávalók:
22
db 6 cm átmérőjű és
21
db 4 cm átmérőjű formához
A tésztához:
40
dkg finomliszt
30
dkg margarin/vaj
25
dkg kristálycukor
1
tojás
15
dkg darált mandula
2
evőkanál cukrozatlan (Holland) kakaó
A krémhez:
25
dkg margarin/vaj
20
dkg porcukor
1
csomag vanília pudingpor (nekem volt mandulás)
3
dl tej
zöld
színű mandula aroma
A tetejére:
szeletelt
mandula
Elkészítés:
A
vajat/margarint a cukorral és a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a
lisztet, kakaót és a darált mandulát. Jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagságúra
nyújtjuk. Kiszúrjuk tetszés szerinti linzerszaggatóval (egy teli és egy lyukas
legyen párban), és 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 10 perc
alatt.
A
krémet elkészítjük. A margarint/vajat a porcukorral habosra keverjük, a tejből
a pudingporral sűrű krémet főzünk a következő módon. 2,5 dl tejet forrni
teszünk, a maradék hideg tejjel - lassan adagolva hozzá - elkeverjük csomómentesre a
pudingport, majd a forró tejet hozzáadjuk, és felfőzzük az egészet, kevergetve.
Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a cukros margarint/vajat, és egy fiola zöld
színű mandula aromát.
Az
így kapott krémet 2-2 linzer közé töltjük. Tetejére szeletelt mandulát szórunk.
Izgalmasnak tűnik :) és gondolom nagyon finom is. A lyukas kiszúró nagyon praktikus! Nem is értem, miért szöszöltem eddig gyűszűvel :))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Betka! Én gyűszűt akkor szoktam használni, ha valami különlegesebb formával csinálok linzert, és nincs hozzá "lyukas" párom.
TörlésNagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Lilla!
TörlésTetszik ez a recept, szeretem az ilyesmiket - egyébként is linzerrajongó vagyok. :))
VálaszTörlésJa és gyönyörű a teás készleted!! :)
TörlésGabriella, köszönöm szépen a kedves szavaidat!
Törlés