Gyermeknaphoz közeledve összeállítottam a gyermekeim kedvenc süteményeiből egy csokrot... és minő véletlen: szinte mindegyik csokis süti!
Chokito – sütés nélküli
Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
3 cs. vaníliás cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 ek. zselatin
1 dl tej
10 dkg tejpor
10 dkg rizspehely
Elkészítés:
A margarint a fele cukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval elkeverjük. A maradék cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk. A cukrozott margarint a karamellához adjuk folyamatos kevergetés mellett (össze fog ugrani, nem kell megijedni!), és felfőzzük.
A hideg tejjel elkeverjük a zselatint, majd egy kis karamellás masszát adagolva hozzá (ne legyenek zselatincsomók), a felfőzött masszához adjuk, kicsit melegítjük, majd langyosra hűtjük. Eközben a tejport elvegyítjük a rizspehellyel és a masszához adjuk.
Folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük, elsimítjuk a masszát. Hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap kiborítjuk a formából, a folpackot levéve szeleteljük.
Nagyon finom, gyors, mutatós édesség! A gyerekek kedvence.
Csokoládés tejbegrízmuffin
Hozzávalók:
12 darabhoz:
10 dkg tejcsokoládé
2 ek. cukrozatlan kakaó
3 ek. búzadara
3 dl tej
3 ek. + 10 dkg kristálycukor
25 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
2 egész tojás
2 csomag vaníliás cukor
2,2 dl tejföl
0,8 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor langyosra hűlt, 1 csomag vaníliás cukorral elkeverjük.
A muffinformákat papírkapszlival kibéleljük (szilikonost nem kell), a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojást habosra keverjük a 10 dkg cukorral, a megmaradt vaníliás cukorral, tejföllel, olajjal és a kakaóval. A csokoládét megolvasztjuk (gőz fölött), és a tojásos masszához adjuk. Belekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával elvegyített lisztet, és összedolgozzuk.
1-1 evőkanálnyit a formákba adagolunk. Ezután púpozott teáskanálnyi tejbegrízt teszünk rá, majd a forma 3/4 részéig befedjük a csokis masszával.
Kb. 20 perc alatt megsütjük. Ezután néhány percig még a formában hagyjuk. Tetejére porcukrot szitálunk.
Dominó szelet (sport szelet) – sütés nélküli
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
4 cl rum vagy néhány csepp rumaroma
A tetejére:
2 tábla tortabevonó csokoládé (20 dkg)
2 evőkanál napraforgó olaj
A cukormázhoz:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
Elkészítés:
A darált kekszet a kakaóporral elvegyítjük. Egy edényben a margarint a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a margarin és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre, és hozzáöntjük a rumot vagy rumaromát. Jól összekeverjük a masszát, és egy közepes méretű (36*23 cm) tepsibe nyomkodjuk.
Amíg a csokoládémáz elkészül, a hűtőbe helyezzük a masszát. Gőz felett a tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, rákenjük a hűtőből kivett tésztára, majd visszatesszük, hogy a csokoládé a tetejére dermedjen.
Forró vízbe mártott késsel hosszúkás formára szeleteljük.
Elkészítjük a cukormázat: a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, ha még kíván, akkor tegyünk hozzá porcukrot. Olyan legyen az állaga a cukormáznak, hogy ha felemeljük belőle a keverőkanalat, akkor jégcsapszerűen csorogjon le róla. A cukormázat vastagabb zacskóba szedjük, az egyik sarkát kivágjuk, és dominó pöttyöket „rajzolunk” a szeletek tetejére.
Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető finomság.
Méhkas süti –sütés nélküli
Hozzávalók:
Kb. 26 db-hoz:
36 dkg porcukor
50 dkg darált háztartási keksz
27 dkg margarin (olvasztva)
6 evőkanál rum (vagy pár csepp rumaroma)
6-8 evőkanál tej (keksztől is függ)
6 evőkanál cukrozatlan kakaó
Krém:
A fenti mennyiséghez:
20 dkg margarin
2 evőkanál rum (vagy pár csepp aroma)
16 dkg porcukor
2 db tojássárgája (vagy pár evőkanál baracklekvár)
Elkészítés:
Először keverjük össze a porcukrot és a darált kekszet, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, a rumot (aromát) és a tejet. Alaposan dolgozzuk össze. Vegyünk el a masszából egy kis részt, ez maradjon fehéren, ebből készülnek a méhek.
A többihez adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk össze. Ha kicsit lágy lenne az állaga, akkor tegyük be egy kicsit a hűtőbe.
Következik a formázás, amihez szükségünk lesz egy méhkas formára. Először a fehér masszából nyomkodjunk a forma oldalán található méhecske alakzatra, majd a barna masszával töltsük meg teljesen a formát. Tanács: a méhecske fehér masszájához nyomkodjuk oda a barnát jó alaposan, így nem fog beleragadni a formába, kijön a teljes méhkas. Valamint az is fontos, hogy a masszát nagyon jól nyomkodjuk bele teljesen a forma tetejéig, mert akkor lesz szép mintázata a méhkasunknak. Óvatosan nyissuk szét a formát, és emeljük ki a kész méhkast.
A kész méhkasokat lehet kör alakú háztartási kekszre helyezni, vagy piskótára.
A méhkast megtölthetjük krémmel is. Akkor a betöltött masszába fakanál nyelével lyukat fúrunk, és ebbe tegyük bele a krémet. Akár (rumos) meggyel is megtölthetjük.
Az alaprecept a forma csomagolásáról származik, és duplázva van.
Őzgerinc – sütés nélküli
Hozzávalók:
250 g margarin
3 db főzős csoki puding
3 kanál cukrozatlan kakópor
3 db tojás
150-200 g + 100 g porcukor
durvára vágott dió (az enyémben most nincs)
10-15 dkg kókuszreszelék
9 db babapiskóta
rum vagy rumaroma
Elkészítés:
A margarint, porcukrot és kakaót habosra keverjük, majd belerakjuk a 3 tojás sárgáját és a pudingot. Jól elkeverjük az összetevőket. Majd gőz fölé tesszük és kevergetjük. Ha kezd olvadozni, akkor a durvára vágott diót beletesszük.
A tojásfehérjéket felverjük, majd beletesszük a 100 g porcukrot és a kókuszreszeléket. Ezt is gőz fölé tesszük, kevergetjük, amint megkeményedik, levesszük és kihűtjük.
Az őzgerincformát kibéleljük celofánnal/folpackkal. Belerakunk egy adag csokis masszát. Majd a közepébe rummal meglocsolt babapiskótát helyezünk. A babapiskóta két szélére a kókuszos masszából teszünk egy-egy sort. Majd csokis masszával befedjük. A következő sorban a babapiskóta helyére kókuszos massza kerül, és fordítva. Majd jön a maradék csokis massza. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap deszkára borítjuk és felszeleteljük.
Zebrakeksz-szelet – sütés nélküli
Hozzávalók:
1 tasak csokoládéízű (főzős) pudingpor
3,5 dl tej
2 ek. cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 csomag (220 g) Albert keksz
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
1 dl hideg tejjel elkeverjük a pudingport és a kakaót, a többi tejet felforraljuk. A pudingos-kakaós tejhez hozzáadagoljuk apránként a felforralt tejet. Majd visszatesszük a tűzre, és sűrű krémet főzünk. Lehűtjük.
Addig a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk, és krémesre keverjük.
Alufóliára rakva minden keksznek megkenjük az egyik felét, és henger alakban egymáshoz tapasztjuk. Kígyóformát kapunk, amelyet kívülről is bevonunk a maradék krémmel. Kókuszreszelékkel megszórjuk a hengert. Betekerjük az alufóliába, és legalább 1 napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy a keksz megpuhuljon.
Tálalás előtt ferdén szeleteljük (mint a méteres kalácsot), így kapjuk meg a jellegzetes csíkos szeleteket.
Végül két sós ajánlat:
Csigakiflik
Hozzávalók:
15 darabhoz:
1 csomag friss vajas leveles tészta (270 g)
15 db koktélvirsli (én félbevágott "normál" virsliket használtam)
1 ek. mustár
1 tojássárgája
2-3 ek. szezámmag
ketchup, majonéz
1-2 ág rozmaring
Elkészítés:
A leveles tésztát kb. 10 perccel korábban kivesszük a hűtőből.
A tésztát 5 csíkra, majd a csíkokat 3-3 db-ra vágjuk. A csíkokat bekenjük a mustárral. A tésztadarabok egyik végén üres részt hagyunk a rögzítéshez.
Egy-egy virslit teszünk keresztben a tészta mustárral bekent végére, feltekerjük, a másik végét bekenjük a tojássárgájával, kissé összenyomjuk. A többi tekercset is így készítjük el.
A kifliket illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a maradék tojássárgájával megkenjük, a szezámmaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ketchuppal megrajzoljuk a csigák száját, majonézpöttyökkel a szemeket, és csápnak mindkét oldalra beleszúrunk egy-egy rozmaringlevelet.
Virslimúmiák
Hozzávalók:
1 csomag kész leveles tészta (275 g)
apró koktélvirslik vagy frankfurti virslik félbevágva
tojássárgája
díszítéshez mustár
Elkészítés:
A leveles tésztát kb. 10 perccel az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből. Majd tekerjük ki a 10 perc leteltével. Lisztbe mártott késsel kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
Majd a tésztacsíkokba egyenként tekercseljük be a virsliket, úgy, hogy az egyik végén a "múmia" arca szabadon maradjon. Ha betekertük, akkor a tésztacsík végét nyomjuk a töbi tésztához, hogy jól odaragadjon.
A kész múmiákat - arccal felfelé - fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy-egy csepp mustárral "rajzoljuk" meg az arcát (én nyomózsákot használtam). Tojássárgájával kenjük meg a virslimúmiák tésztaruháját.
Végül 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt a múmiákat aranybarnára sütjük.