Elkezdődött nálunk a szederszezon! Gyönyörű, nagy szemű, tüske nélküli szedrünk van, már jó pár éve ültettük a bokrot, amikor ideköltöztünk.
Pár gondolat a szederről:
Az
ókori görögök és rómaiak a szedret leginkább orvosságként alkalmazták.
Leginkább a köszvény gyógyítására használták, de más betegségeket is gyakorta
kúráltak szederrel. A szeder azonban nem csak az ókorban, hanem később is
kelendő gyógynövény volt. Bélproblémák és láz kezelésére, valamint kelésekre és
torokgyulladásra is alkalmazták. A
gyógyászatban azonban elsősorban nem
a bogyót használták, hanem a bokor gyökerét, kérgét, sőt még a levelét is. Az
ezekből készített teával próbálták meggyógyítani például a szamárköhögést is.
A
16. században az európai doktorok a szeder levét fertőzések kezelésére
használták, míg a fa porított kérgét fogfájás enyhítésére vetették be. Az
1696-os londoni Gyógyszerkönyv szerint a szederből készített bort
szíverősítőként alkalmazták, és egy 1771-ből ránk maradt dokumentum szerint a
szederfőzettel fekélyeket is jól lehetett kezelni.
A
szeder a mai napig javasolt azoknak, akik mellhártya- vagy tüdőgyulladásban
szenvednek, hatékonyan segít leküzdeni a rákos megbetegedéseket, és jótékonyan
hat a szív- és érrendszeri problémákra, valamint a cukorbetegségre.
Mivel
az érett szeder jóízű, így a nemes gyógyászati célok mellett már a középkorban
is ették, és süteményekhez, ételekhez is felhasználták. Ám a gyógyászat és a
konyhai felhasználás mellett a szedret a tüskéi miatt is nagyon kedvelték,
gyakorta ültették falvak, házak köré, hogy távol tartsa a hívatlan látogatókat.
A
szeder vitaminokban igen gazdag, megtalálható benne az A-, B1-, B6- és
C-vitamin, ezen kívül káliumot, kalciumot, folsavat, magnéziumot és vasat is
tartalmaz. Mint a legtöbb fekete bogyós gyümölcs esetében, a szeder is igen
gazdag flavonoid forrás. Rostjai az emésztést segítik, sőt a szederlekvár
hagyományosan hashajtóként is használható.
A
szedret érdemes nyersen fogyasztani, de készíthetünk belőle lekvárokat,
szörpöket, süthetünk vele különféle pitéket. Nagyon jó alapja a clafoutis-nak,
a cobblernek és a crumble-nak. Gyümölcslevesekbe is kiváló, fanyarságának
köszönhetően mártás formájában jól társítható sült húsokhoz. Vásárláskor mindig
fényes, hibátlan szemeket válasszunk, és felhasználás előtt alaposan öblítsük
át. (Forrás: Mindmegette.hu)
Most ezt a finom, tejberizzsel kombinált süteményt hozom, amit már tavaly is sütöttem, az idén kicsit variáltam rajta.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
A krémhez:
1 l tej
30 dkg (kerek szemű) rizs
1 cs. vaníliás cukor
5 dl tejszín
8 dkg cukor
2 ek. zselatin (főzős)
10 dkg szeder (tehetünk a krémbe is)
2 dl szederlé vagy málnalé (opcionális: vízzel is lehet, de akkor nem lesz olyan élénk színe a tetejének)
egy csipet só
1 cs. piros színű tortazselé
Elkészítés:
A piskótához az egész tojásokat a cukorral, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Végül hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük óvatosan. A tésztát sütőpapíros, kb. 20 * 30 cm-es tepsibe terítjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A tésztát emeljük ki sütőpapírostul, vegyük le róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.
A tejben, pici sóval puhára főzzük a rizst, majd a végén hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Elkeverünk benne két evőkanál feloldott zselatint (pár evőkanál hideg vízzel elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük, hogy feloldódjon, de forrni nem szabad, mert nem köt meg!), majd langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizshez keverjük.
Ugyanabba a tepsibe helyezzük a piskótát, amiben sütöttük. A rizses krémet egyenletesen elterítjük a piskóta tetején, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Variálhatjuk úgyis, hogy a rizses krémet két részletben tesszük rá, középre pedig szeder kerül.
Közben a tortazselét elkészítjük a tasakon feltüntetett előírás szerint, keverhetünk bele szederlét is, ezzel csökkentve az előírt víz mennyiségét.
A rizses krém tetejét kirakjuk szederrel, bevonjuk a tortazselével, és tálalásig további 2 órára visszatesszük a hűtőbe.
Kockákra vágva szeleteljük.
|
A tejberizs szeder nélkül |
|
|
|
|
|
|