A Mindmegette.hu online gasztromagazin egy legutóbbi receptversenyén részt vettem, és azon szerencsések egyike lehettem, akiket kiválasztott a zsűri, és nyertem egy Chefparade Főzőiskolás gasztrokurzust. Ezen a délelőttön egy komplett menüt készítettünk el: az előétel volt ez a (francia eredetű) fetás-rukkolás quiche madársalátával, majd egy lazac steaket sütöttünk málnaöntetes nyári salátával, és végül a desszert egy indiai eredetű édesség volt: sárgarépás halva - citrom sorbet-val.
Nagyon jól éreztem magam a kurzuson, sokat tanultam a Chefparade remek munkatársától, Bartal Sándortól, újabb gasztrobarátságokat köthettem. Iyenkor a párom mindig azt szokta mondani, hogy teljesen kicserélődve, feldobva érkezem haza, szóval jót tesznek ezek a kiruccanások!
A pitét otthon is elkészítettem, de úgy néz ki, hogy csak én leszek a "rajongója", mert a többiek tetszését nem nagyon nyerte el. Aki nem szereti a rukkolát (pl. a családban többen), akkor például spenóttal is lehet helyettesíteni, még egy kis pirított fenyőmaggal megspékelve.
A recept itt található a Mindmegette honlapján.
Hozzávalók:
20 cm-es pite formához
Tészta:
30 dkg leveles tészta
Töltelék:
1,5 dl tejszín
25 dkg friss rukkola
3 gerezd fokhagyma
½ szál póréhagyma vagy újhagyma
10-15 dkg feta sajt
3 db tojás
vaj
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A tésztát sodrófával vékonyra nyújtjuk, vagy kézzel - az olajjal bekent - pités tálba nyomkodjuk, ha már nyújtott változatról van szó, és villával megszurkáljuk.
Vajat olvasztunk egy serpenyőben, beledobjuk a felkarikázott póréhagymát vagy újhagymát, kicsivel később az apróra vágott fokhagymát is. Ha összeestek, akkor rádobjuk a friss rukkolát, amit éppen csak megfonnyasztunk, sózzuk (a fetától függ, lehet már nem is kívánkozik bele több), fűszerezzük, majd hozzáadjuk a felkockázott fetát is.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Akkor sült meg tökéletesen, ha a teteje kezd megpirulni, de belül még nem teljesen kemény, kicsit rezgős. Picit hagyjuk kihűlni, és szeletekre vágva tálaljuk.
Itthon ilyen lett:
Fotóbeszámoló a főzőkurzusról:
Lazac steak málnaöntetes salátával, zöldségropogóssal |
Lazac steak másik tálalási fotója |
Vidáman telt a főzés |
Nem csak vegáknak:-) |
Gratulálok a nyereményedhez! Nagyon guszta a pite:) Látom a Delimáno-s edényben készítesz, én imádom, te hogy vagy vele?
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Micsoda szemed van:-)! Nagyon szeretem ezeket az edényeket, lekvárt is az egyik nagyobb lábasban szoktam főzni. Nagy fájdalmam, hogy palacsintasütőm még nincs, biztos szuper lehet benne sütni.
TörlésGratulálok! Ezzel a finomsággal, nem csodálom!
VálaszTörlésGratulálok, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)!
Törlés