60
éves a Sport szelet :)! A csokoládé a Népstadion átadására készült el 1953.
augusztus 20-án, csomagolásának jellegzetes zöld színét a Ferencvárosból hozta
magával. A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle. Idén augusztus
24-én a fogaskerekűn ünnepli születésnapját Magyarország egyik legnépszerűbb
csokija, a Sport szelet.
Forrás: itt |
A
születésnapon egy Sport-színekbe öltözött, ingyenes különjárat szállítja
óránként a kirándulókat. A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves
jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött
lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A magyar
fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.
Forrás:
itt
Az első szülöttem tavalyi iskolai karácsonyi bulijára készítettem el ezt a házi változatot.
A
receptet az egyik gasztro magazinban találtam egy retro édességes
összeállításban. Nagyon gyorsan összeállítható, csak a hűtési időt kell kivárni, és kész a finom
házi csoki.
A
srácok hamar elkapkodták :)!
Hozzávalók:
kb.
15 szelethez
30
dkg minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé
17
dkg puha vaj
50
dkg gesztenyemassza
4
evőkanál rum (vagy pár csepp aroma)
2
evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A
csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal. Majd a gesztenyemasszával, a
rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk.
Egy
kerámia/jénai tálat (mérete: 29 cm * 20 cm) kibélelünk alufóliával, majd
elsimítjuk benne a masszát.
Hűtőben
egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.
Csuda jól néz ki a csoki! Ezt a gesztenyés változatot nem ismertem, viszem is kipróbálni:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)! Nekünk nagyon ízlett, remélem, Nektek sem okoz csalódást!
TörlésSzuper!!!! Köszönöm - próba-próba-próba lesz
VálaszTörlésÉn is köszönöm :)! Bízom benne, hogy jó fogadtatása lesz!
TörlésEgyik kedvencem!!!!
VálaszTörlés