Oldalak

2012. június 29., péntek

Tonhalas tésztasaláta



Ezt a salátát évek óta készítem már, a felnőtteknek nagyon ízlik. Idén a kislányom is megkóstolta, és csatlakozott a rajongók táborához. Általában mindig akkor készül, amikor a barátnőm (volt kolléganőm) ellátogat hozzánk kis családjával. Hogy ízemlékekről is essék szó, nosztalgiázzunk is egy kicsit: ezt a salátát még régen "dolgozós" koromban vittem be a munkahelyemre egy-egy névnap alkalmával. Viszonylag gyorsan összeüthető (csak az "érési" időt kell kivárni), és mivel tészta is van benne, tartalmasabb, mint a csak zöldséget tartalmazó saláták.


Hozzávalók:

kis flakon vagy házi majonéz (300 g)
25 dkg szarvacska tészta (fél csomag)
25 dkg zöldbab
1 tonhalkonzerv
1 közepes vöröshagyma
1 kis üveg olívabogyó
3-4 evőkanál mustár
1 kk. szárított, morzsolt tárkony
só, őrölt fekete bors
napraforgó- vagy olíva olaj

Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, egy kevés olajat öntünk rá, és hagyjuk kihűlni.
A zöldbabot kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, megpároljuk, majd hideg vízzel leöblítjük.
Egy tálban elkeverjük a majonézt, mustárt, tárkonyt és borsot, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát.
Egy nagyobb tálba tesszük a tésztát, hozzákeverjük a zöldbabot, a tonhalat (ízlés szerinti nagyságúra darabolva), majd leöntjük a majonézes keverékkel. Adhatunk hozzá olívabogyót is.
Tálalás előtt min. 2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Én általában előző este készítem el, másnapra nagyon finom.


Epres-rebarbarás pite


A rebarbara tibeti származású, keserűfélékhez tartozó, évelő növény, egyes fajtáit kerti dísznövényként, másokat étkezési célokra termesztik. Zöldség, mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Leggyakrabban eperrel kombinálva találkozunk sütikben vele. Mérgező anyagokat tartalmazó leveleit tilos fogyasztani, savanykás ízű szárát főleg pitékbe használják. Ezeket felhasználás előtt vékonyan meghámozzuk, legkönnyebben krumplihámozóval. A szálkás héját egyszerűen lehúzhatjuk.
Idén már nagyon vágytam arra, hogy valamilyen rebarbarás ételt kipróbálhassak! Elég körülményes volt a beszerzése, mert a piacon nem lehetett hozzájutni, így más lelőhelyet kellett felkutatnom. A férjem kolléganőire gondoltam, hátva valakinek akad a kertjében egy kis bokrocska. Valóban jó ötlet volt, és kaptam is egy pár szárat az egyik kedves kolleginától. Majd ezután az egyik áruházban vásárolgatva megpillantottam a szép rószaszínű rebarbarákat, és onnan is beraktároztam egy-két szálat. Találtam egy csodás, finomnak tűnő rebarbarás pite receptet, de ez kicsit időigényesnek tűnt, majd talán jövőre kipróbálom. Egy egyszerűbb, gyorsabb pitét sütöttem meg végül.

Hozzávalók:

40 dkg rebarbara
15 dkg eper
2 db tojás
10 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
½ citrom reszelt héja
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált mandula
2 kk. sütőpor
2 ek. tej
csipet só
vaj/margarin és zsemlemorzsa a tepsihez

Elkészítés:

A rebarbarát meghámozzuk és feldaraboljuk. Az epret megtisztítjuk, negyedeljük/felezzük az eper méretétől függően.

A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal/vajjal, a cukorral és egy csipet sóval. Összekeverjük a citromhéjat, a lisztet, a keményítőt, a mandulát, a sütőport, majd a tésztához adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tésztába forgatjuk. Kevés tejjel fellazítjuk.




A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenünk margarinnal/vajjal és beszórunk zsemlemorzsával egy kb. 20*30 cm-es tepsit, és elterítjük benne a tésztát. A rebarbarát az eperrel együtt elosztjuk a tésztán.


A sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Picit állni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.




A recept a Kiskegyed Konyhája c. magazinból származik (ott málnás verzió szerepel).


2012. június 23., szombat

Banán-kivi-piros bogyós smoothie



A "smoothie" gyümölcsökből turmixolt hűsítő, vitamindús, egészséges ital (bár egyesek szerint árt a fogaknak), amihez lehet adni jeget is, vagy be is hűthetjük. Létezik tejes változata is. A szó jelentése: selymes, lágy, amely az ital állagára utal. A "smoothie" az USA-ból indult el, az 1930-as években nyílt meg egy olyan üzlet, amely eme egészséges italokat árusította, az eredeti recept Brazíliából származott. Az 1960-as években lett népszerű a tengerentúlon, ezekre az évekre tehető a makrobiotikus vegetarianizmus újjáéledése.

Az általam alkotott smoothie maradékmentő akció keretében készült: a banánok kicsit feledésbe merültek a kamrában…

Hozzávalók:
3 db 2 dl-es pohárhoz:

2 db kisebb banán
1 db kivi
10 dkg málna
15 dkg eper
15 dkg ribizli

Elkészítés:

A felkarikázott banánokat, kivit és a többi gyümölcsöt turmixoljuk össze.
Lehet hozzáadni 100 %-os gyümölcslevet, joghurtot, tejet, ha kissé hígítani szeretnénk.
Jól lehűtve kiváló frissítő nyári ital.

Ugye, milyen szép már így is?




2012. június 21., csütörtök

Grillezett csirkemell gombás-camembert-es rétesbatyuval és vörös áfonya szósszal (Szega Foods játék)


A Szega Foods egy kreatív receptversenyt rendezett nemrégiben. A játék lényege az volt, hogy a Szega Foods saját márkás termékeiből a következőkből legalább 3 dolognak szerepelnie kellett az általunk megalkotott ételben:
  • sajtok
  • fűszerek
  • olívaolajok
  • lekvárok
  • balzsamecetek
Na, ezekből kellett "kabátot" készíteni!

A camembert jutott legelőször eszembe mint alkotóelem, ezt a férjem nagyon szereti, de eddig még csak rántott változatban készítettem el. A többi pedig már jött magától... A végeredmény jónak ítéltetett a tesztalany által, valamint a Szega Foods szakmai zsűrije szerint is, mivel bekerültem az első 10-be, és ezzel nyertem egy belépőt az OTP Klub Gourmet Fesztiválra. A zsűri tagjai: Farkas Viktória, Gyepes Gabojsza és Havas Dóra gasztrobloggerek voltak.

Hozzávalók:
4 főre

4 szelet csirkemellfilé
22,5 dkg Camembert Liguel
8 db réteslap
25 dkg csiperke gomba
20 dkg aszalt vörös áfonya
vörösbor
2-3 evőkanál erdei gyümölcs lekvár
1 teáskanál étkezési keményítő
olívaolaj
őrölt feketebors, só, kakukkfű, sültcsirke fűszer
csipetnyi őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg és fahéj
pár szál snidling vagy újhagyma szára
egy-két teáskanál tejföl

Elkészítés:

A gombát tisztítás után apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpároljuk. Sóval, őrölt feketeborssal és kakukkfűvel ízesítjük. Ha a levét elfőtte, levesszük a tűzről, és félretesszük, amíg nem kerül sorra.
A megtisztított csirkemellfiléket bedörzsöljük sültcsirke fűszerrel, kicsit állni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a rétesbatyukat. Kikeverünk egy-két teáskanál tejfölt olajjal, ezzel fogjuk megkenni a réteslapokat. Kiterítünk egy réteslapot, félbehajtuk, megkenjük a tejfölös olajjal, majd ismét félbehajtjuk, így egy negyed réteslap marad a batyu készítésére. A négyzet közepére elhelyezünk egy camembert darabot, majd rákanalazunk a gombából, és felhatjuk a négy sarkát, összekötjük snidlinggel.





Így járunk el a maradék 7 batyunál is. Tűzálló tálba sorakoztajuk a batyukat, és aranybarnára pirítjuk őket 180-190 fokos előmelegített sütőben.
Amíg sülnek a batyuk, elkészítjük az áfonyaszószt. Az aszalt áfonyát egy lábasba tesszük, felöntjük vörösborral, hozzáadjuk az erdei gyümölcs lekvárt, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel. Felforraljuk,  majd egy teáskanál étkezési keményítővel besűrítjük. A szószt melegen tartjuk tálalásig.

A hússzeleteket kevés olívaolajon grillserpenyőben megsütjük. Addig elkészül a rétesbatyu is.

A grillezett csirkemelleket 2-2 db rétesbatyuval és az aszalt vörös áfonya szósszal tálaljuk.




2012. június 20., szerda

Ribizlifagyi (fagylaltgép nélkül)


Egy újabb hűsítő "nyalat", amely egyben a ribizlis finomságok sorát gyarapítja.

Az  eperfagyihoz hasonlóan készül, nagyon egyszerű, gyors fagyi, melyhez nem szükséges még fagylaltgép sem.

Hozzávalók:

1 bögre (=2 dl) megtisztított, leszemezett ribizli
1 bögre joghurt
fél bögre cukor (ízlés szerint lehet több is, mivel a ribizli fanyarabb, mint az eper)
pár csepp citromlé

Elkészítése:

A megtisztított ribizlit (magokkal együtt hagyjuk)pépesítsük, öntsük hozzá a joghurtot és a cukrot, majd csurgassunk rá pár csepp citromlevet, és jól turmixoljuk össze az egészet.
Tegyük be a fagyasztóba, időnként kevergessük át, pár óra múlva már tálalható is. Fontos, hogy a fogyasztás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, ne legyen annyira „kockára” fagyva.
Ha egy kicsit krémesebbre vágyunk, akkor a joghurt helyett tejszínnel készítsük: azt habbá verve adjuk a pépes ribizlihez, a többi ugyanaz, mint a diétásabb változatnál.









Ribizlis muffin


Talán már említettem, hogy idén is bő ribizliterméssel áldott meg bennünket az időjárás. Így lesz egy pár bejegyzés, amiben a ribizli főszerepet fog "játszani". Általában minden gyümölcsöt szeretek, de a piros bogyósakat talán a legjobban. De ha belegondolok, ez így mégsem igaz, mert az őszi- és a sárgabarackot is nagyon kedvelem! 
Amíg a ribizli a bokorról eljut az asztalunkig, elég sok babra van vele, de ez ne tántorítson el senkit sem a fogyasztásától! Vannak könnyítő technikák, amivel  a szárakról el tudjuk távolítani a szemeket pl. villával. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ha lehet, akkor nyersen együnk belőle a legtöbbet. Külsőleg (ribizliolaj) pedig kiváló bőrnyugtató hatással rendelkezik a száraz, érzékeny bőrre. 

Ezt a muffin alapreceptet egy régi Nők Lapjában találtam, ott málnás verzióban szerepelt. Az évek során kipróbáltam már meggyel, ribizlivel, málnával és ezeket vegyítve. Persze ilyenkor készül egy pár darab "sima" muffin is, a két válogatós fiamnak, akik nem bírják elviselni, ha valamiben gyümölcs van. Vajon, kire ütöttek?!

Hozzávalók:
12 db-hoz

  • 20 dkg ribizli (vagy bármilyen más gyümölcs)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet
  • 15 dkg porcukor + a szóráshoz
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 12 dkg napraforgó olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:

Egy 12 csészés muffinformát kibélelünk kettesével egymásba illesztett papírtálkával (szilikon forma esetében nem szükséges). A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A ribizlit megtisztítjuk.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot. A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, sűrűn belenyomjuk a ribizliszemeket, majd a tetejükre simítjuk a maradék masszát, és középső bordamagasságon 25-30 percig sütjük (tűpróba!).



A sütőből kivett muffinokat kicsit pihentetjük, aztán rácsra sorakoztatva hagyjuk kihűlni. Tetejüket fátyolni porcukorral megszórjuk.






2012. június 16., szombat

Lúdláb alagút



A férjem idei szülinapi tortája szintén egy meggyes, csokoládés édesség volt: lúdláb torta alagútra átgondolva. A tavalyi fekete-erdei meggyes alagutat itt találjátok.

Hozzávalók:
12 szelethez:

A piskótalaphoz:

8 dkg finomliszt
2 dkg étkezési keményítő
4 tojás
5+5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
2 dkg kakaó
2 ek. porcukor a szóráshoz

A krémhez és a töltelékhez:

20 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalmú, min. 60 %-os)
5 dl tejszín
5 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 üveg magozott meggybefőtt (30-40 dkg töltőtömeg)
1 tasak/6 lap zselatin (10 g)
2 ek. rum
2-3 ek. meggylé

A díszítéshez:

kb. 1 dl tejszín
habfixáló
kb. 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
2-3 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőbe. Ezzel a felmelegítéssel és lehűtéssel azt érjük el, hogy a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz.



A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk:

Egy közepes tepsit (kb. 24×35 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk.) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.


A tésztából vágjunk le kb. 11*30 cm-es darabot (a maradékot használjuk el egyéb célra).
A csokoládés tejszínt habüstbe tesszük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, visszatesszük a tűzre, és olvadásig keverjük. Majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a habhoz adjuk, és kemény habbá verjük (pár perc).
Kibélelünk folpackkal egy 30 cm hosszú őzgerinc formát, és a hab 2/3-át beletesszük,


megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel (a díszítéshez tegyünk félre 10-12 szemet), majd tegyük rá a maradék habot. A rummal keverjünk el 2-3 evőkanál meggylevet, és ezzel locsoljuk meg a piskótát, majd helyezzük rá a habra, ez lesz az alagút alapja kiborítás után.




Legalább 6 órára tegyük hidegre.
Díszítés előtt kb. 40 perccel vegyük ki a hűtőből az alagutat, borítsuk ki az őzgerinc formából, hántsuk le róla a folpackot.


még "csupaszon"


A bevonáshoz a tortabevonó étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál étolajjal, majd az alagútra öntjük, bevonjuk vele. Kicsit dermedni hagyjuk.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákkal habrózsákat nyomunk a csokival bevont alagútra, majd egy-egy meggyszemmel „megkoronázzuk”. (A bevonáskor lecsöpögő csokoládét visszaolvasztva, a tejszínhabhoz keverhetjük, és a tetején csokis lehet ezáltal a tejszínhabrózsa.)
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük fel.







2012. június 14., csütörtök

Cseresznyés-ribizlis túrós pite


A Koronás Cukor húsvéti nyereményjátékára több édességet is beküldtem, a kiírás szerint húsvéti, illetőleg tavaszt idéző alkotásokat vártak.
A műveim közül a zsűrinek ez a cseresznyés-ribizlis túrós pite tetszett a legjobban, ezzel 2. helyezést értem el, amivel Miele Sütőakadémiás utalványt nyertem 2 főre, valamit Koronás cukor csomagot. Hamarosan be is váltom az utalványt: a macaron készítés fortélyaiba fog bevezetni Farkas Vilmos, legalább is bízom benne, hogy sikerül neki! Eddig a macaron sütésre a tojásfehérje pihentetéssel edzettem, az már kiválóan megy:-)!





A pite hozzávalói:
12 szelethez:

A linzertésztához:

    20 dkg finomliszt
    15 dkg vaj
    8 dkg porcukor
    1 tojássárgája
    2-3 ek. baracklekvár

A töltelékhez:

    50 dkg túró
    10 dkg porcukor
    1 kisebb (bio)citrom reszelt héja
    1 csomag vaníliás cukor
    2 ek. búzadara
    20 dkg magozott cseresznye
    15 dkg ribizli
    1-2 ek. tejföl

A morzsához:

    10 dkg finomliszt
    10 dkg barnacukor
    5 dkg olvasztott vaj
    1-2 ek víz

Elkészítés:

    A tésztához a lisztet a vajjal és a porcukorral egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 25*25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Ha langyosra hűlt, megkenjük baracklekvárral.


    A töltelékhez a túrót, a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a búzadarát egy tálban alaposan összekeverjük, ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanál tejföllel lágyíthatjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a baracklekvárral megkent tésztán, majd belenyomkodjuk a cseresznyéket, ribizliszemeket.


     A morzsához a lisztet a barnacukorral elkeverjük, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat és 1-2 evőkanál vizet. Csak annyit, hogy morzsát kapjunk, ne álljon össze tésztává. Az így kapott morzsát a töltelék tetejére szórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük (15 perc).


    Kicsit hűlni hagyjuk, és utána szeleteljük.



Esetünkben a cseresznye édességével a ribizli fanyarsága nagyon jól harmonizál, ellensúlyozzák-kiegészítik egymást. Furcsa, de nyerő páros! Lehet kísérletezni más kombóval is, vagy csak egyféle gyümölccsel!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...