A gyermekeim nagyon szeretik a fánkot, így elég sokszor készül nálunk. Ebből következően elég sok tojásfehérje szokott kis poharakban gyűlni-gyűlni a hűtőben (fagyasztóban), aminek ez a püspökkenyér jó "fogyasztási" módja például.
A recept ötlete innen ered.
Hozzávalók:
30 cm-es őzgerincformához
8 db tojásfehérje
16 dkg porcukor
16 dkg finomliszt
6 dkg vaj
pici só
kb. 2 marék durvára vágott
dió
kb. 2 marék aszalt sárgabarack
(ezenkívül bármi kerülhet
bele, pl. csokidarabok, mazsola, más aszalt gyümidarabok)
Elkészítés:
Egy
30 cm-es őzgerincformát kikenünk zsiradékkal, majd meghintjük liszttel, a sütőt
előmelegítjük (180 fok).
A
vajat megolvasztjuk, a diót durvára aprítjuk, az aszalt sárgabarackot is
feldaraboljuk. A lisztet összekeverjük a dióval, sárgabarackkal.
A
tojásfehérjét pici sóval félig felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és
kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat
(ne legyen túl meleg), jól elkeverjük.
Az
előkészített őzgerincformába öntjük a tésztát, és kb. 25-30 percig (tűpróbáig)
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése