Oldalak

2014. május 24., szombat

Pöttyös Panni kekszet süt



A kislányomat is "elérte" a bárányhimlő. Szinte a legrosszabbkor - bár ez aligha jöhet jókor -, mert így nem tudott részt venni sem az ovis évzárón, sem a balett bemutatón. A kényszerpihenő alatt újra előkerültek Szepes Mária: Pöttyös Panni könyvei, amelyek most nagyon aktuálissá váltak. Áprilisban a Nyuszi hozott két Bori-könyvet (szerzői: Liane Schneider és Eva Wenzel-Bürger) is, ezek közül egyik a Bori sütni tanul című. Ebben találtunk egy kekszreceptet, amit a kislányom, Bori szeretett volna kipróbálni. A héten készültünk a fiúk osztálykirándulására, így szerdán megsütöttük, mi dobtunk bele egy kis kókuszreszeléket és vaníliát is. A sütés nagyon jó móka volt, Bori nagyon jól érezte magát, és most ez volt a legfontosabb. Idézem: "Anya, nagyon szeretek veled együtt sütögetni!". Ezek a legboldogabb perceim, ahogyan a kisebbik fiam is leírta az Anyák napjára készült fogalmazásában : "anya .... akkor boldog, ha mi is azok vagyunk. Ez nem mindig igaz, de legtöbbször igen." 
Azt hiszem, hogy ezekért a pillanatokért, mondatokért érdemes élni...

És akkor jöjjön a kekszrecept!


Hozzávalók:

42 dkg finomliszt
32 dkg vaj/margarin
16 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor vagy pár csepp vaníliaaroma
2 tojás
csipetnyi só
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (cukor, vaníliás cukor, só és kókuszreszelék). A szobahőmérsékletű vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Ráütjük a tojásokat, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Kicsit pihentethetjük hűtőben.
A sütőt előmelegítjük160-170 fokra. A tésztát kinyújtjuk, majd tetszés szerinti kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és kb. 10 perc alatt megsütjük. Rácsra rakva hűtsük ki.
Leönthetjük csokival, készíthetünk rá (színes) cukormázat és díszíthetjük különböző szórócukrokkal.









2014. május 12., hétfő

Pikk-pakk pizza


Ezt a tésztát nem szükséges keleszteni, csupán az élesztőt kell felfuttatni, és már készülhet is gyorsan a pizza.
 
Hozzávalók:

Tésztához:

3 dl tej

1 kk. cukor

6 ek. napraforgóolaj

kb. 3 bögre finomliszt (1 bögre = kb. 3 dl)
4 dkg friss élesztő

kevés só



Pizzaszószhoz:

1 nagy doboz paradicsompüré (14 dkg) vagy 40 dkg hámozott friss (vagy konzerv) paradicsom

só, pici kristálycukor

2 gerezd fokhagyma áttörve


oregano, bazsalikom



Elkészítés:
1 dl tejet felmelegítünk, beleteszünk 1 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A lisztet, olajat, sót egy tálba tesszük, megmelegítjük a maradék tejet is, és hozzáadjuk az előzőekhez, majd a felfuttatott élesztőt is. Összegyúrjuk, és azonnal nyújthatjuk is, nem kell a tésztát keleszteni.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát (a teflont nem kell), belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, az elkészített pizzaszósszal, és a kívánság szerinti feltétekkel megpakoljuk. Végül nem sajnáljuk róla a reszelt sajtot. A feltéttől függően 20-30 percig sütjük.

Ez a mennyiség 1 nagy (gáz)tepsihez, vagy 2 db 24-26 cm átmérőjű pizzához elegendő.

Pizzaszósz elkészítése:
Ha egész paradicsomokat használunk, akkor pürésítjük, majd összekeverjük a hozzávalókat.  







 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...