Flóra, az Ízek és élmények c. blog szerzője a közeledő 2. blogszülinapja alkalmából egy játékot hirdetett: a számára oly kedves és szeretett brownie sütését kaptuk feladatul. Ezt a krémsajtos browniet még 2011 nyarán sütöttem, de még a blogba nem került fel, így ezzel (és egy "Flóra-brownie-val") indulok a játékban. Az igaz, hogy Flóra felhívta a figyelmünket, hogy a brownie-ban nincs sem sütőpor, sem szódabikarbóna (ebben az utóbbi van), de mentségemre szóljon, hogy egy képzett cukrász receptjét sütöttem meg. Flóra, azért jöhet :-)? Mert nagyon finom ám!
Hozzávalók:
10-12
kockához:
2 dl
tej
20 dkg vaj
5 dkg sötét kakaópor (minél magasabb kakaótartalmú)
25 dkg finomliszt
35 dkg barna cukor
1 csapott ek. szódabikarbóna
5 dkg étcsokoládé, aprítva
1 dl tejföl
2 tojás
10 dkg darált, vagy durvára vágott dió
1 narancs héja
A
tetejére:
25 dkg natúr tejszínes krémsajt (ha lehet, akkor mascarpone)
6-10 dkg porcukor (a krémsajt sósságától
függően)
cukrozatlan kakaópor
csokiforgács
Elkészítés:
A tejet, a vajat és a kakaóport egy
lábasban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A lisztet, a cukrot, a
szódabikarbónát, a felaprított csokoládét és a darált diót egy tálban
elkeverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajas részt, végül belekeverjük a
tejfölt, a tojást és a reszelt narancshéj felét.
A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy
kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (31 cm*21 cm, kicsi
tepsi!). 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg felemelkedik (kb.
15 perc), majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, 25-30 perc alatt készre
sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém elkészítéséhez a krémsajtot a
porcukorral és a maradék narancshéjjal először habverővel lassú fokozaton
simára keverjük, majd magasabb fokozaton kenhető állagúra verjük.
Ezt követően egyenletesen a kihűlt tészta
tetejére kenjük, majd a süteményt tetszés szerinti méretűre szeleteljük.
Szeletenként csokoládéforgáccsal és/vagy
kakaóporral díszítjük.
Tipp:
Ha sütés közben felpúposodna a teteje, még meleg állapotban nyomkodjuk vissza
kés pengéjével, így egyenletes felületet kapunk.
(Forrás:
Nők Lapja Konyha 100 legjobb sütemény)