A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) elnevezésű játék 12. fordulójában Éva, a Takarékos konyha c. blog szerzője a háziasszony. Feladatul most azt kaptuk, hogy tekerjünk, csavarjunk fel valamit... én egy kelt tésztát tekercseltem fel papírtekercs gurigákra, és sütöttem meg sütőben. Nem teljesen olyan végeredményt érünk el, legalábbis ízre, mintha szabad tűzön készült volna, de azért nagyon örültek a gyerekek. Ismét egyöntetű kérésnek eleget téve készítettem el az egyik kedvencüket. A recept a középsőm egyik osztálytársának anyukájától származik, a 2012 júniusában megrendezett iskolai Családi napon ez volt az osztályunk desszertje.
A sütőben sütés praktikáit a NoSalty-ról keresgéltem ki, több receptet áttanulmányozva.
A sütőben sütés praktikáit a NoSalty-ról keresgéltem ki, több receptet áttanulmányozva.
Hozzávalók:
1
kg finomliszt
2
egész tojás+1tojássárgája
5
kanál porcukor
10
dkg olvasztott vaj vagy margarin
5
dkg friss élesztő v. egy tasak élesztőpor
6
dl tej
1
csipet só
ízlés
szerint esetleg 1 citrom reszelt héja
1 dl tejet meglangyosítunk, 1 kk. cukrot teszünk bele, kevés lisztet adunk hozzá. Elkeverjük benne az elmorzsolt friss élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, csipet sót belekeverünk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (a meglangyosított 5 dl tejet, a vajat, a porcukrot, a tojásokat+tojássárgát), megdagasztjuk, és duplájára kelesztjük.
Kiborítjuk a tésztát lisztezett deszkára, átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastagra
kisodorjuk, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. Üres papírgurigákat alufóliával bevonunk, ez lesz a formánk. Megolajozzuk a formákat, és spirálban feltekerjük a tésztacsíkokat, pici részt hagyjunk üresen az egyik felén, így majd sütés után könnyebben lehúzhatjuk a tésztát a gurigáról. Ügyeljünk arra, hogy fedjék egy picit egymást a tésztacsíkok, így nem nyílnak szét sütéskor. Ha feltekertük a tésztacsíkokat, akkor hengergessük meg, mintha sodrófa lenne, így tökéletesen fedik majd egymást, és egyenletes vastagságú lesz.
Majd kívül olajozzuk be, és kristálycukorban hempergessük meg.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsibe fektetve süssük szép aranybarnára őket. Időnként forgassuk, hogy egyenletesen megsüljön. Grillfokozattal lehet a cukrot karamellizálni rajta, nekem ilyen funkcióm nincs, így maradtak cukrosak.
Ha a cukor szép karamellszínűre sült, ízlés szerint megforgatjuk cukros darált dióban, fahéjas cukorban, kókuszban vagy kakaóban.
Majd kívül olajozzuk be, és kristálycukorban hempergessük meg.
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsibe fektetve süssük szép aranybarnára őket. Időnként forgassuk, hogy egyenletesen megsüljön. Grillfokozattal lehet a cukrot karamellizálni rajta, nekem ilyen funkcióm nincs, így maradtak cukrosak.
Ha a cukor szép karamellszínűre sült, ízlés szerint megforgatjuk cukros darált dióban, fahéjas cukorban, kókuszban vagy kakaóban.
Juj, de jó. Ezt biztosan ki fogjuk próbálni :)
VálaszTörlésEszembe nem jutott volna a papírguriga, mint forma... Köszi.
Köszönöm szépen :-)! Én szorgalmasan gyűjtöm őket, hogy egymás után, folyamatosan tudjam sütni a kalácsokat.
TörlésSzépek lettek!!!! Én is sütöttem már sütőben, finomak lettek :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Vicuska!
TörlésNagyon szépek lettek! Gurigás módszert már én is ismerem és nagyon jól bevált nekem is.Nagyon finom tud lenni! Már jó régen csináltam erről jut eszembe!
VálaszTörlésÉva, köszönöm szépen a kedves szavakat!
TörlésNagyon ügyes vagy,szépek lettek!Én akis fém habroló gurigákra tekerem, diós dudának neveztem el.
VálaszTörlésA sörös dobozt is lehet használni,fóliával betekerve.
Olgi néni, köszönöm szépen! A habroló forma és a sörös doboz is jó ötlet!
TörlésHűű, Hani, ez szuper lett! Már régóta szeretném én is kipróbálni és ez a recept tökéletesnek tűnik! :)
VálaszTörlésGyere játszani az én fordulómra is, ha van kedved! ;-)
Nagyon szépen köszönöm, Zsuzsa! Feltétlenül megyek, nagyon "trendi" témát találtál ki!
Törlés