A birsalma sajtot nem annyira kedvelem, így a kertben termett birsalmákból lekvár készült inkább.
Hozzávalók:
900 g birsalma (előkészítve mérve)
350 g alma (pl. Jonathan, előkészítve mérve)
250 ml víz
350 g cukor
1 tasak Dr. Oetker citromsav
1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
Elkészítés:
A birsalmákról kendővel, szárazon ledörzsöljük a
bolyhokat. Megmossuk, lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd negyedekre
vágva eltávolítjuk a magházat, és kimérünk 900 g-ot.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedelve
kivágjuk a magházat, apróra daraboljuk, és kimérünk belőle 350 g-ot. Annak
érdekében, hogy a birsalma és az alma ne barnuljon meg, tegyük a feldarabolt
gyümölcsöt citromos vízbe. Ehhez keverjünk el 1 liter vízben 1 tasak
citromsavat.
A feldarabolt gyümölcsöket a kimért vízzel,
cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, puhára főzzük. Pépesítjük botmixerrel, majd
hozzáadjuk a dzsemfixet, nagy lángon felforraljuk, majd folyamatos keverés
mellett legalább 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a
tetejéről, és azonnal az előkészített, tisztára mosott üvegekbe töltjük (az
üvegeket forró vizes tepsibe állítsuk, így nem repednek meg a forró lekvártól).
Lezárjuk csavaros tetővel, majd 5 percre fejre állítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése