"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem,
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem."
Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra (részlet)
Lassan be kell látnom, hogy beköszönt az ősz... Petőfivel ellentétben én ennek oly mértékben nem tudok örülni. Talán csak a szeptember, ami kedvemre való őszi hónap, utána már csak az esős-ködös időszak következik, ezt leginkább átugornám.
Lilla, a Megfőzlek c. blog írója egy játékot hirdetett, aminek témája a kedvenc őszi-téli süteményeink voltak. Ha hirtelen erre mondanom kellene valamit, az biztos, hogy a mese almás lenne, amit mamucim nagyon sokszor készített, és az öcsémmel nagyon imádtuk. Sokáig keresgéltem a receptjét (mivel nem maradt rám írásos formában), és jó pár éve Lajos Mari egyik könyvében találtam rá egy hasonló végterméket eredményező receptúrára.
Most starking fajtájú (édes) és savanykásabb alma keverékéből készült a töltelék, így nagyon kevés cukrot adtam hozzá, talán még 5 dkg sem volt.
Omlós tészta (alaprecept)
Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A
hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a
felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél
a tésztánál
feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel,
gyorsan dolgozzunk, és hűvös
helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra
mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg
legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a
tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a
lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos
lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet,
citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan
omlós, mint szeretnénk.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2-3 kg savanykás alma
20 dkg cukor (függ attól, hogy milyen az
alma)
ízlés szerint őrölt fahéj
Az
omlós tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
12,5 dkg porcukor
1 cs sütőpor (12 g)
2 cs vaníliás cukor (20 g)
2 egész tojás
2 ek tejföl
csipetnyi só
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa/darált dió
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn
lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk,
amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.
Alapja az omlós tészta. A liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos
margarint/vajat, és összemorzsoljuk. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot,
sütőport, tojást, tejfölt, csipetnyi sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább
fél órát pihentetjük (ha sietünk, a fagyasztóba is tehetjük, de akkor rövidebb
időre).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen
akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.
Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával
megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az
almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik
tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a
tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon
aranybarnára sütjük, kb. 40-45 perc alatt.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor
kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.