A
chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az
angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre
jobban elterjedt.
A
szó hindi eredetű, jelentése nyalni.
Fő
jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet,
zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár
között található félúton.
Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez
használunk.
A chutney-t húsok,
halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.
Alapja
a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel.
A birsalma termésünk is több volt az idén, mint tavaly, de gyorsan romlottak. Így nem nagyon tartogathattam, télire elraktároztam őket chutney és lekvár formájában. A szeptemberi
chutney
nagy sikert aratott a családban, így nem biztos, hogy a telet meg fogják érni.
Hozzávalók:
25
dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
10
dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
40
dkg birsalma (magházától megtisztítva mérve)
10 dkg alma (meghámozva, magházától megtisztítva)
1
db chili paprika
2
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál őrölt kakukkfű
75
ml fehér balzsamecet
25
dkg kristálycukor
1
½ teáskanál só
kevés
őrölt bors
Elkészítés:
Előkészítjük
a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük,
félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró
kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és
felaprítjuk szintén. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk,
magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg). A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a
csumát, és szintén aprítjuk.
Az
olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a
hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a
balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett
erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben
folyamatosan keverjük. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az
előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és
kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a
kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.