A
chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az
angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre
jobban elterjedt.
A
szó hindi eredetű, jelentése nyalni.
Fő
jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet,
zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár
között található félúton.
Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez
használunk.
A chutney-t húsok,
halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.
Alapja
a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel.
A birsalma termésünk is több volt az idén, mint tavaly, de gyorsan romlottak. Így nem nagyon tartogathattam, télire elraktároztam őket chutney és lekvár formájában. A szeptemberi
chutney
nagy sikert aratott a családban, így nem biztos, hogy a telet meg fogják érni.
Hozzávalók:
25
dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
10
dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
40
dkg birsalma (magházától megtisztítva mérve)
10 dkg alma (meghámozva, magházától megtisztítva)
1
db chili paprika
2
evőkanál olívaolaj
1
teáskanál őrölt kakukkfű
75
ml fehér balzsamecet
25
dkg kristálycukor
1
½ teáskanál só
kevés
őrölt bors
Elkészítés:
Előkészítjük
a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük,
félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró
kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és
felaprítjuk szintén. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk,
magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg). A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a
csumát, és szintén aprítjuk.
Az
olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a
hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a
balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett
erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben
folyamatosan keverjük. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az
előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és
kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a
kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.
Nagyon szép lett! Szuper ötlet, sajnos már csak jövőre ... birsalmáim idén lekvárban és sajtban "végezték".
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Érdemes lesz akkor jövőre kipróbálni.
TörlésAnnyira guszta, de sajnos nem szeretem a birsalmát .
VálaszTörlésKöszi szépen:-)! Akkor másfajta gyümivel próbáld meg! Én meg nagyon szeretem :-)!
TörlésChutneyt még nem főztem, ideje lenne próbálkozni vele. Nagyon finom lehet a birsalma-chutney-d, de idén már nem kerül rá sor.
VálaszTörlésÉn is az idén ismerkedtem meg vele, és mondhatni, hogy rákaptam:-)!
TörlésNagyon jo lett! Van még hasonlo?
VálaszTörlésCsináltam őszibarackkal is, de az most már csak a fagyasztóból jöhet szóba :). Itt találod: http://izemlekek.blogspot.hu/2012/09/oszibarack-chutney.html Köszönöm szépen, hogy benéztél hozzám!
TörlésÜdv!