Nagymamám gyönyörű képviselőfánkokat készített, "sátoros" ünnepeken - pl. búcsú alkalmával - szinte biztos, hogy megsütötte. Öcsémnek és nekem nagy-nagy kedvencünk volt, és ez ma is elmondható rólunk.
A képviselőfánk tésztája ún. égetett vagy forrázott tészta. Ez az elnevezés abból adódik, hogy a lisztet "megégetjük". Ebből a tésztából készülhet még Eckler-fánk, profiterol vagy Croque-en-bouche is. A tésztában a zsiradék lehet vaj is, de én klasszikusan disznózsírral szoktam készíteni.
Hozzávalók:
kb. 32 db kisebb fánkhoz vagy 16 db nagyobbhoz
A
tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg zsír
5 tojás
2 dl forró víz
csipet só
A
vaníliakrémhez:
5 tojás
6 dl tej
10 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
1 rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A
tészta elkészítése:
Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és
hozzáadjuk a zsírt és a csipet sót. Ha a zsír elolvadt, és a víz forr,
egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll
(2-3 perc).
A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk
egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Akkor jó a tészta, ha egy kis mennyiséget a két ujjunk közé véve, nem túl lágy szálat tudunk húzni belőle. Egy
zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat
rakunk, tetejét simára igazítjuk (hideg vizes
kézzel szoktam), vagy csillagcsőrös habzsák segítségével nyomjuk ki. Sütőbe helyezés előtt a fánkok tetejét csapkodjuk meg egy kis vízzel
(vagy tegyünk a sütő aljára egy kis hőálló tálban vizet), a keletkező gőz miatt
szebben sülnek.
Igen fontos a tészta sütése. A sütést két
ütemben végezzük. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük (200-220 fok). A sütő
ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. Utána még 5 percig csendesebb tűznél (180) ropogósra
sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. A teljes sütési idő - a fánkok nagyságától függűen - kb. 20-25 perc.
Miután kihűltek, a kisült fánkok felső
harmadát levágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük, valamint tejszínhabbal
díszítjük.
Tetejét vaníliás cukorral meghintjük vagy
karamellbe mártjuk.
A vaníliakrémet a következőképpen
készítjük el: a tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával (10 dkg) (gőz fölött) keményre
verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét (4 dl) forrni tesszük a
vaníliarúd kikapart magjaival.
A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt
cukorral (5 dkg), a liszttel és a megmaradt hideg tejjel (2 dl).
Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél
addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik
a lábas aljától.
Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk
részletekben a tojáshabot, majd kihűtjük, és megtöltjük vele a fánkokat.
Csodaszép fánkok !! Mi is nagyon szeretjük, kicsitől nagyig, mindenki ! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Marika! Nem csodálom, hogy Nálatok is szereti mindenki!
TörlésNagyon szépek lettek! Nagyon szeretjük mi is volt már hogy gesztenyekrémmel töltöttem meg az is nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! Hmmm, gesztenyével is nagyon finom lehet, szeretem azt is. Szoktam csinálni egy sós változatot is, felteszem majd azt is.
TörlésÁááá, nem szabad engem ilyenekkel izgatni! Olyan gyönyörűt csináltál, szebbek, mintha az ember egy cukrászdába menne! És sokkal finomabbak is! Egyszer talán ráveszem magam, mert már tervezgetem én is, úgyhogy gratula, nagyon-nagyon ügyes vagy kedves cukrászmester-kisasszony:-)
VálaszTörlésNagyon kedves vagy, Marka! Külön pont jár a "kisasszony" titulusért :D! Próbáld meg ez alapján a recept alapján, remélem, minden fortélyt leírtam. Ha valami kérdésed van még esetleg, akkor szívesen válaszolok!
TörlésGyönyörüek.De ezek nagyobbak, mint diónyi tészták ugye jól látom. A kicsiket én sem szeretem, nem szapora még enni sem. Ügyes vagy nagyon.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Olgi néni! Régebben nagyobbakat csináltam, kb. akkorákat, mint a cukrászdákban kaphatóak. Ezek most kisebbek attól, mert a gyerekeknek könnyebb így elfogyasztani.
TörlésHuh, de guszták! Kérnék belőle!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Viki! Ha legközelebb jöttök, akkor ezzel várlak Benneteket!
TörlésNagyon szépek,épp tegnap ettem én is :) A pótnagyim készítette :))
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)! Most irigy vagyok kicsit, egy pótnagyi nekem is jól jönne :)!
TörlésMegsütöttem nagyon finom!
VálaszTörlésElkészítettem, nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés