Réges-régről van egy kelt tészta alapreceptem, amit a Tupperware kelesztőtálakhoz mellékeltek, én pedig az egyik kolléganőm révén hozzájutottam ehhez a receptúrához. Egy hangyányival gyorsabban elkészül, mint a hagyományos kelt tészták, és még senki nem csalódott benne, mert nagyon finom, pihe-puha tésztája lesz az ebből készült kalácsoknak.
Hozzávalók:
4 dl tej
csapott kávéskanál só
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál napraforgó olaj
70 dkg finomliszt
1 db tojás
4 dkg élesztő
Elkészítés:
A
meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat,
ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit
hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel
simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk, és kétszeresére kelesztjük.
Kiborításnál
ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél
cm vastagságúra, és téglalapokra vágjuk.
A közepébe nem túl folyós lekvárt
teszünk, és feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A
bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még
kelni, majd 180-200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük. A sütőbe érdemes tenni
egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkező gőz nagyon jót tesz a
tésztának.
Amint
megsültek, tetejét kenjük meg olajjal, és porcukorral szórjuk meg bőven.
Ebből
a tésztából szoktam aranygaluskát, túrós batyut és mákos/diós kalácsot is
készíteni, sőt szalagos
fánkot is, ehhez az 1 tojás helyett több tojássárgáját adva.
Hú, milyen csinoskák és guszták! :P Én is hétfőn sütöttem buktát (csak én szilvalekvárral, ha jól látom, Te pedig sárgabaracklekvárral). Rögtön felfaltuk, szerintem nálatok sem tartott sokáig... ;-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Gabi! Igen, jól látod, sárgabarackkal töltöttem, amit nyáron készítettem. Szilvalekvárral is nagyon imádom. Gyorsan fogyott :-)!
TörlésLuce muy rico es una delicia al paladar me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos
VálaszTörlésRosita, muchas gracias!
TörlésGyönyörűek:)
VálaszTörlésKöszi szépen :-)!
TörlésKöszi a receptet! Hozzá is fogok!
VálaszTörlésNagyon szívesen! Remélem, hogy finomnak találtad!
TörlésÉn holnap fogok ilyen csodát sütni, már nagyon ennék.Majd beszámolok, hogy sikerült.
VálaszTörlésISTENI LETT, MÉG 3 NAP UTÁN IS PUHA.KÖAZÖNÖM EZT A KITÜNŐ RECEPTET.HOLNAP KÖZKÍVÁNATRA ISMÉTLEM.
VálaszTörlésÖrülök, hogy Nektek is ízlett!
TörlésNagyon szuper ez a recept...pillanatok alatt elfogyott, annyira kapós volt. Ma kipróbálom aranygaluskával is :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nagyon kedves Tőled, hogy visszajeleztél! Nálam az aranygaluskát is szeretik ebből a tésztából, remélem, Nálatok is jó lesz a fogadtatás.
TörlésKedves Hani!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy általad rátaláltam erre a receptre....egy ideje már én is CSAK ezzel készítem a lekváros/ túrós batyukat! Épp most is kel egy adag.:)
Köszönöm !
Anikó
Kedves Anikó!
TörlésNagyon örülök, hogy meg vagy elégedve a recepttel :). Jó sütést kívánok!
Kedves hani!
VálaszTörlésKipróbáltuk, nagyon jó lett! És ezzel a tésztával rájöttem egy közeli pizzéria tészta titkára is amit hamarosan ki is fogunk próbálni. :)
Köszönöm szépen a visszajelzést! Na, sikerült a próba :)? Azóta feltettem egy gyors pizza receptet is, amivel vékony tésztájú pizza süthető.
Törlés