Hozzávalók:
- 1 csipet vaj
- 1 csipet fahéj
- 7 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 db vaníliás cukor
- 20 dkg darált mák
- csipet zsemlemorzsa
- 3 dl habtejszín
- 8-10 db szikkadt kifli
Elkészítés:
A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal.A szikkadt kifliket vékonyan karikázzuk fel, tegyünk egy nagy tálba egy réteg kiflit, csurgassunk rá tejet, szórjuk meg a porcukorral összekevert mákkal, majd újabb réteg kifli következik, és ezt végezzük mindaddig, amíg el nem fogy az alapanyag. A rétegek közé helyezhetünk almaszeleteket.
Egy 26 cm-s átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, szórjunk az aljára morzsát,
majd tegyük bele a mákos gubát. Jól nyomkodjuk le, hogy ne maradjon
közte levegő. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süssük. Hogy
ne száradjon ki, tegyünk rá alufóliát.
Majd hagyjuk kihűlni, emeljük le róla a tortakarikát.
A tejszínhabot verjük fel, kenjünk rá egy réteget a mákosguba-tortára, majd díszítsük tovább tetszés szerint. Jól behűtve, tortaként tálaljuk.