A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) elnevezésű játék 13. fordulójának háziasszonya, Teller-Cake, a téma pedig a sütinyalóka, ami legfőképpen a gyerekek nagy kedvence mostanában. Kicsit megcsúsztam az idővel, sajnos egy kis betegség is közbejött a gyermekeimnél, így ezeket a vajkaramella nyalókákat alkottam gyorsan.
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
10 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
jégcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A
cukorból világos karamellt készítünk (lassú tűzön melegítsük a cukrot).
Ha
teljesen felolvadt a cukor, adjuk hozzá a vajat (ne ijedjünk meg: a karamell
ekkor össze fog ugrani, darabos lesz, de szép lassan a vajjal együtt ismét
folyékonnyá válik). Keverjük teljesen simára.
Itt még vannak darabok benne a vaj hozzáadása után |
Sütőpapírra
teáskanállal formáljunk köröket a forró karamellből (óvatosan, mert éget!),
mindegyikbe azonnal nyomjunk bele hurkapálcát/saslikpálcát, és szórjuk meg
jégcukorral.
Szilárdulás
után válasszuk le a sütőpapírról, és már fogyasztható is!
Tehetünk bele a vajjal együtt egy csipetnyi tengeri sót is, ekkor sós vajkaramella-nyalókákat kapunk.
(Ötlet: Nők Lapja Konyha 2012. november,
szerző: Dolce Vita)