Hozzávalók
Sonkás sajttekercs:
40 dkg Trappista sajt
5 dkg vaj/margarin
20 dkg (natúr) krémsajt
2 db főtt tojás
1 ek. mustár
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
15 dkg gépsonka
1 csokor petrezselyemzöld
Almás-tormás sonkatekercs:
1 db közepes alma
10 dkg ecetes-tejszínes torma
25 dkg tejszínes krémsajt (natúr)
20 dkg gépsonka
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
Töltött tojásgomba:
8 db tojás
4 újhagyma zöldjével vagy egy csokor snidling
4-5 szál petrezselyem
8 db kisebb paradicsom
1 ek. mustár
4 ek. tejföl
1 kis tubus majonéz
egyéb: 4 db fogvájó
Elkészítés
Sonkás sajttekercs:
A vajat/margarint a krémsajttal
simára keverjük. Hozzáadjuk a két, villával összetört főtt tojást, a mustárt,
sózzuk, borsozzuk. A felaprított petrezselymet is hozzákeverjük a sajtkrémhez.
A Trappista sajtot egy darabban
forró vízbe tesszük, mégpedig oly módon, hogy egy zacskóba tesszük a sajtot, és
fakanál segítségével lógatjuk a forró vízbe. Lassú tűzön addig főzzük, amíg
formálhatóan puha lesz. Ekkor kiemeljük zacskóstul, és folpackot téve a sajt
alá-fölé, vékony lappá nyújtjuk. A kinyújtott sajtot kirakjuk a
sonkaszeletekkel, majd rásimítjuk a sajtos krémet, és felcsavarjuk.
Folpackba csomagolva
hűtőszekrényben jól lehűtjük, majd felszeletelve kínáljuk.
Almás-tormás sonkatekercs:
Az almát megmossuk, meghámozzuk,
és azonnal belereszeljük az ecetes tormába, hogy ne barnuljon meg.
A krémsajtot habosra keverjük,
hozzáadjuk az almával elkevert tormát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
csillagcsőrös habzsákba szedjük. Minden sonkaszeletre 1-1 adag krémet nyomunk,
feltekerjük, és a tekercsek végét és tetejét krémrózsákkal díszítjük.
Kibélelünk egy csinos tálat
salátalevelekkel, a tetejükre rendezzük a tekercseket, a közöket és/vagy a
szegélyüket tetszés szerint paradicsom/uborkakarikákkal díszítjük. Tálalásig
hidegen tartjuk. Friss péksüteményt kínálunk hozzá.
Töltött tojásgomba:
A tojásokat keményre főzzük, és
kihűtjük. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjét 3-4 cm-es rézsútos darabokra, a
többit finomra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprózzuk.
A tojásokat meghámozzuk,
gömbölyűbb végükből vékony szeletkét levágunk, hogy ne billegjenek. Hegyesebb
végükön levágjuk a kalapkájukat, finomra felaprózzuk.
Óvatosan kiemeljük a tojásokból a
sárgájukat, habosra keverjük a mustárral, a tejföllel, sózzuk, borsozzuk,
hozzáadjuk a felaprózott tojásfehérjét, a hagymát és a petrezselymet. Csőr
nélküli habzsákba (vagy egyik csücskén kivágott nejlontasakba) szedjük, és
megtöltjük vele a tojásokat.
A paradicsomokat félbevágjuk,
gömbölyded felükből kiemeljük a magokat, szárazra töröljük. A tojásokat tálra
rendezzük, mindegyikbe egy-egy kettétört fogvájót szúrunk.
A majonézből néhány pöttyöt
nyomunk a kalapkák tetejére, és a tojásokba szúrt fogvájóvégekre ültetjük, úgy,
hogy a fogvájó hegye ne szúrja át egészen a paradicsomot (ha mégis, akkor egy
pötty majonézzel eltakarjuk).
Fogyasztásig hidegen tartjuk.
Tálaláskor a hagymaszárakkal díszítjük. Kiflikarikákat kínálhatunk hozzá.
Tálalás
Egy szép tálat kibélelünk
salátalevelekkel, és elrendezzük rajta a hidegtál "szereplőit".