Hozzávalók / 4 főre
40-50 dkg darált
sertéshús (esetleg fele marha)
15-20 dkg füstölt
húsos szalonna
10 dkg rizs
8-10 db (nagyobb)
savanyú káposztalevél
1 kg szálas
savanyú káposzta
3 ek. napraforgó
olaj vagy 5 dkg zsír
3 dkg liszt
nagy dobozos
paradicsompüré
1 közepes fej
vöröshagyma
1 tojás
só, őrölt
fekete bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés
A darált húshoz
hozzáadjuk a félig párolt rizst, 1 dkg zsíron üvegesre párolt vöröshagymát,
sót, borsot, pirospaprikát, és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy
tojással.
8-10 db
káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy
a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst
teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és
a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. (Kóstoljuk meg a káposztát,
mielőtt elkezdenénk készíteni, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át hideg
vízben.)
Egy lábasban az
olajjal és liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük a
paradicsompürét, felöntjük vízzel, felforraljuk.
Egy nagyobb
lábasba helyezzük a vágott (és átmosott) káposzta felét, majd a
szalonnadarabokat, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas
káposztával zárjuk. Ráöntjük a paradicsomos habarást, és még annyi vizet, hogy
ellepje a „rakományt”. Csendesen főzzük, amíg jól megpuhul.
Tálaláskor
tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése