Oldalak

2013. december 22., vasárnap

Töltött káposzta - egy magyar klasszikus karácsonyi étel





Hozzávalók / 4 főre

    40-50 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
    15-20 dkg füstölt húsos szalonna
    10 dkg rizs
    8-10 db (nagyobb) savanyú káposztalevél
    1 kg szálas savanyú káposzta
    3 ek. napraforgó olaj vagy 5 dkg zsír
    3 dkg liszt
    nagy dobozos paradicsompüré
    1 közepes fej vöröshagyma
    1 tojás
    só, őrölt fekete bors, pirospaprika ízlés szerint


Elkészítés

    A darált húshoz hozzáadjuk a félig párolt rizst, 1 dkg zsíron üvegesre párolt vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát, és jól elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással.
    8-10 db káposztalevelet a vastag erektől megtisztítunk, és hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkre helyezzük a káposztalevelet, közepére egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó felét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk. (Kóstoljuk meg a káposztát, mielőtt elkezdenénk készíteni, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át hideg vízben.)
    Egy lábasban az olajjal és liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét, felöntjük vízzel, felforraljuk.
    Egy nagyobb lábasba helyezzük a vágott (és átmosott) káposzta felét, majd a szalonnadarabokat, rápakolgatjuk sorjában a töltelékeket, végül a szálas káposztával zárjuk. Ráöntjük a paradicsomos habarást, és még annyi vizet, hogy ellepje a „rakományt”. Csendesen főzzük, amíg jól megpuhul.
    Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...