Lassan véget ér a téli befőzési szezon (bár az időjárás szerint még kicsit ráhúzunk a télre), így talán az utolsó ilyen lekvárt hozom.
Hozzávalók:
30
dkg narancs (előkészítve mérve)
30
dkg kivi (előkészítve mérve)
15
dkg kristálycukor
fél tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix
Elkészítés:
A
narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk
(vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a
gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel.
A
kiviket hámozzuk meg, daraboljuk fel.
A
gyümölcsöket pépesre törjük botmixer segítségével, és a narancslével együtt egy
főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet. Állandó keverés
mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni
hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Úgy ellenőrizhetjük,
hogy már jó állagú-e a lekvárunk, ha egy lehűtött (rövid időre mélyhűtőbe
teszem) tálkára csöppentve, pár perc múlva már nem folyik el. Tisztára mosott,
előmelegített üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre
állítsuk fejre őket.
Nem
szükséges dunsztolni, miután kihűltek, mehetnek az üvegek a kamrapolcra.