A férjem idén tavasszal ünnepelte a 40. születésnapját. Nagyon szeret mindent, ami meggyes, így jött az ötlet, hogy sütök neki egy Fekete-erdő tortát. Persze ez részemről túl snassz lett volna, meg amúgy is mégiscsak egy kerek szülinapról van szó, így alagút formájában készítettem el, Lajos Mari receptjét követve.
Azoban nemcsak születésnapra ajánlom, hanem a karácsonyi ünnep fényét is emelhetjük e "habkönnyű" finomsággal.
Hozzávalók:
12 szelethez:
A piskótalaphoz:
80 g finomliszt
20 g étkezési keményítő
4 tojás
50+50 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
20 g kakaó
2 csapott kk. sütőpor
2 ek. pocukor a szóráshoz
Továbbá:
1 nagy üveg meggybefőtt (töltőtömeg kb. 400 g)
45 g étkezési keményítő
2 ek. + 2 kk. cukor
2 ek. cseresznyepálinka
1,5 dl + 2,5 dl tejszín
1 tasak habfixáló (10 g)
100 g tortabevonó étcsoki
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk:
A sütőtepsit (kb. 30×40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 fokra.
Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk.) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
A sütőből kivett piskóta lapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a tölteléket:
A meggybefőttet leszűrjük, levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 ek. cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Beletesszük a meggyet, hagyjuk kihűlni.
Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpackkal. A tésztát formára "szabjuk": a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18*30 cm-es és egy 11*30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meghintjük a cseresznyepálinkával.
1,5 dl tejszínt 2 kk. cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk pl. Hulala, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpackot, és legalább 3 órára behűtjük.
Következik a díszítés:
A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget, forgácsokat "farigcsálunk le róla, felhasználásig hidegen tartjuk.
A maradék 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az "alagutat" hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát.
Tetejét és oldalát bevonjuk-tapasztjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, meggybefőttel díszítjük.